Здравната комисия отхвърли смекчаването на забраната за пушене

Здравната комисия отхвърли смекчаването на забраната за пушене

Здравната комисия в парламента отхвърля смекчаването на забраната за пушене на закрито, предложена като промяна в Закона за здравето, внесена от депутата от БСП Спас Панчев. Не бе одобрена и проектопромяната на "Атака" за връщане на режима преди налагането на тотална забрана за пушене на закрито на обществени места, наложена по предложение на ГЕРБ от 1 юни 2012.

Парламентарната икономическа комисия разгледа в сряда предложенията за промени и след оживена дискусия ги прие.

По време на двучасовото заседание в четвъртък здравната комисия изслуша представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес, както и на пациентски организации, и в крайна сметка излезе със становище, че режимът за тютюнопушенето не бива да бъде променян.

Според зам.-председателя на здравната комисия Тунчер Кърджалиев либерализирането или пълната отмяна на забраната "би било голяма крачка назад в стремежа ни да подобрим здравния статут в България".

Според Спас Панчев въпреки отказа на парламентарните здравни експерти "има нагласа за това в пленарна зала да бъде подкрепена либерализацията". По думите му, народните представители смятат закона за "неработещ и корупционен".

Панчев каза още, че депутатите ще гласуват по съвест, с изключение на ГЕРБ, защото при тях решението било партийно. "Ако там също можеше да се гласува по съвест, част от колегите също биха подкрепили този проект, защото има нужда от определена либерализация", заключи той.

Между представителите на Коалиция за България обаче също има противници на либерализацията. Сред тях е и здравният министър Таня Андреева, която е член на правителството по предложение на БСП. По думите на заместника ѝ Бойко Пенков (ДПС), Министерството на здравеопазването е единодушно против отпадането на ограниченията за пушенето.

Зам.-председателят на "Атака" Десислав Чуколов също се обяви против либерализацията, въпреки че самият той е пушач.

Съдбата на предложението за промяна в здравния закон ще се реши в пленарната зала, като към момента не е ясно дали то ще получи необходимата подкрепа, за да мине.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?