Здравната вноска да стане данък, предлагат експерти

Емил Райнов

Здравноосигурителната вноска да бъде приравнена като данък и по този начин събираемостта да се подобри. Това предложи депутатът от БСП Емил Райнов от името на експертна група в дискусия, организирана от фондацията "Фридрих Еберт" и Института за социална интеграция.

Райнов уточни, че направените предложенията не са обвързани политически с партията, на която е член, или с друга политическа формация и обясни, че представя данните в ролята си на експерт.

”Ако вноската стане данък, тогава ще се премахне разделението между осигурени и неосигурени, ще се подобри събираемостта и ще се увеличат средствата за здраве”, каза Райнов. Той посочи, че от плащането на данъци е много по-трудно да се избяга, а същевременно в момента има 250 000 души, които работят и плащат данъци, но не и здравни вноски.

Експертната група предлага още държавата да плаща пълния размер на здравноосигурителната вноска за групите граждани, осигурявани от нея, да се осигури равен достъп на гражданите до медицинска помощ, да се стимулират медиците с добри условия на труд и с високо заплащане и др.

Частните разходи за здравеопазване в България достигат до 48 на сто, докато този процент в европейските страни е не повече от 20 на сто, каза още Райнов.

Той съобщи още, че всяка година четири на сто от населението в България обеднява поради допълнителни плащания за здраве.

Споделяне

Още от България