Здравната вноска няма да се вдига, държавните служители си поемат осигуровките

Здравната вноска няма да се вдига, държавните служители си поемат осигуровките

Правителството се отказва от решението да повиши здравната вноска от 8% на 10% и вместо това се спря на алтернативния вариант, срещнал много по-широка обществена подкрепа – държавните служители да си поемат здравните и социални осигуровки, които сега се покриват от държавата. Това обяви в понеделник вицепремиерът и финансовият министър Симеон Дянков. Това означава, че заплатите на държавните служители ще бъдат намалени с осигурителните проценти, които държавата плащаше вместо тях.

“Трябва да има равнопоставеност. Не е редно едни да плащат, а други не“, каза Дянков, посочвайки, че в частния сектор работникът и работодателят си поделят осигуровките както е разписано в закона.

Министърът обясни завоя в идеите на правителството за увеличаване на парите в здравеопазването с думите, че е по-добре "идеите да се сменят през няколко дни, отколкото да се стои на една идея, дори тя да не е най-добрата".

“Да не се срамуваме от това, че някой път може би не най-добрата идея временно е спечелила доверието на част от нас“, допълни Дянков.

Премиерът Бойко Борисов също защити новата идея с аргумента, че "всички са равни".

Решението за вдигане на здравната вноска до 10% от 1 април, при абсолютно същия пакет здравни услуги, които гражданите получаваха и при предишната вноска от 6%, бе обявено точно преди седмица, когато стартираха протести на личните лекари в цялата страна. Тогава премиерът, финансовият министър и ръководството на НЗОК прецениха, че недостигът от 300 млн. лв. в касата ще се покрие с постъпления от по-високите здравни вноски.

Идеята бе посрещната остро и от бизнеса, и от синдикатите, и от парламентарната опозиция, и от Синята коалиция, която поддържа правителството на ГЕРБ.

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, който е и председател на Надзорния съвет на НЗОК, съобщи, че за сметка на бюджета се осигуряват изцяло около 150 000 души – държавни служители в общините и в администрацията на централната изпълнителна власт, работещите в съдебната система, около 60 хиляди служители на МВР и около 30-35 хиляди - в Министерството на отбраната. В това число не влизат другата категория, на които държавата поема напълно осигуровките – деца, студенти, пенсионери, социално слаби, безработни.

“Говорим за допълнителен ресурс, но той няма да дойде като допълнителни приходи, а като икономия на разходи. Тази икономия ще даде възможност за допълнителни разходи в здравната система“, каза Горанов и разясни предложението държавата да не поемата личните здравни вноски и личната социална вноска за ДОО.

Какви вноски се дължат в момента

Според Кодекса за социално осигуряване вноската за фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за хората, родени преди 1 януари 1960 г. е 16% за работещите при условията на най-разпространената категория труд - трета, и 19% - за работещите при условията на първа и втора категория труд. От вноската 7.1% се поема от осигуреното лице, а останалата част - от работодателя.

За родените след 31 декември 1959 г., пенсионната вноска е 11% за работещите при условията на трета категория труд и 14% за първа и втора категория. От тях осигуреното лице поема 4.6%.

За другите вноски в ДОО – във фонд "Безработица” осигуреното лице поема 0.4% от вноската, а във фонд ”Общо заболяване и майчинство” – 1.4%.

Здравната вноска пък е 8% и се разпределя между работодател и служител в съотношение 60:40.

Ако държавните служители си поемат частта от вноската, както това в момента правят всички работещи в частния сектор, заплатите им реално ще се намалят с 9-12%.

Според Горанов икономията за държавния бюджет от тази мярка ще бъде около 150 млн. лв. В сряда в парламента Дянков заяви, че двете мерки - вдигането на осигуровките и задължаването на държавните служители да си ги плащат са равностойни и всяка от тях би осигурила допълнителни 300 млн. лв.

Метаморфозата на идеята "повече пари за здравеопазването"

Миналата сряда, след като Министерският съвет одобри вдигане на здравната осигуровка до 10 на сто, Дянков заяви, че това решение е “трудно и непопулярно, но единственото възможно по време на криза“. Ден по-късно бе предложена алтернатива на повишението - държавните служители да поемат своята част от вноските си. Това срещна одобрението на работодателите и икономическите анализатори, но според синдикатите не е редно заплатите на държавните служители да се намаляват по време на криза.

На заседанието си тази сряда правителството трябва да отмени решението за скока на здравната вноска, а следващата сряда ще бъде внесено и новото предложение – държавните служите да поемат сами вноските си.

Служителите на МВР вече настръхнаха, а другият вицепремиер – министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов взе страната на полицаите. В понеделник Дянков обаче заяви, че с Цветанов се водят разговори и вероятно служителите на МВР ще бъдат компенсирани с “допълнителни стимули“.

Цветанов има тежката задача да убеждава подчинените си да не се вдигат на протести, каквито синдикатите в системата са планирали за събота.

Парите от резерва на НЗОК не са пипани

Дянков отрече в понеделник лансираната в публичното пространство теза, че парите от резерва на НЗОК са били използвани като залог при финансова операция. От Центъра за защита на правата в здравеопазването отправиха въпроси дали резервът на касата не е послужил като гаранция при купуването на специални права на тираж от МВФ през лятото на миналата година.

“МВФ е увеличил квотите на всички държави пропорционално, но това не означава, че държавите си плащат за увеличението, това не натоварва бюджета“, каза Дянков.

Той обясни, че е против деблокирането на пари от резерва на НЗОК, "защото тези пари са част от фискалния резерв".

"Те просто се казват нещо друго, но реално са част от фискалния резерв. Така че, ако ние го деблокираме, автоматично влизаме в допълнителен дефицит. Аз искам срещу всеки допълнителен харч да стоят допълнителни приходи в бюджет 2010, а деблокирането не е допълнителен приход“, обясни Дянков.

“Преговори с МВФ или друга международна организация за заем не се водят и такъв заем не ни трябва“, отсече за пореден път финансовият министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?