Здравната вноска скача аварийно с 2% в средата на годината

Здравната вноска скача аварийно с 2% в средата на годината
Под натиска на лекарските протести и заради системния недостиг на средства в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) правителството обяви увеличение на здравната вноска с 2 % “в най-скоро време“. Това бе обявено в понеделник след среща между премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и представители на лекарските съсловни организации. Въпреки че още същия ден започнаха експресни преводи на дължимите суми, джипитата обявиха, че няма да отменят планираните протести.

Жителите на няколко градове ще осъмнат във вторник със затворени кабинети на личните си лекари.

В момента здравната вноска е 8% и бе планирано тя да бъде вдигната с 2% през 2011 година, когато да влезе в сила нов модел на здравно осигуряване, включващ задължителна осигуровка в частен фонд. Сега обаче управляващите предлагат вдигане на вноската при започнала бюджетна година, което е прецедент.

Борисов обясни необходимостта от повишението на вноската с отблокирането на 350 милиона лева резерв на Здравната каса, които ще създадат дефицит. От Здравната каса показали на срещата разчети, според които в края на миналата година събираемостта на здравните вноски е била с 250 млн. лв. по-ниска от заложеното.

Така на практика с увеличението се цели компенсиране на лошата събираемост на здравните вноски.

И при повишението на вноската ще се запази сегашното съотношение между работодател и служител, което е 60:40.

До 2009 г. здравната вноска беше 6%. Тройната коалиция я увеличи на 8%, но през миналата година увеличението от 2% не беше харчено, защото БСП, ДПС и НДСВ не можаха да се разберат какъв модел за демонополизация на НЗОК да се приложи. Те решиха, че след като няма промяна в модела, парите, събрани от увеличението, не трябва да се харчат.

ГЕРБ дойде на власт с обещанието, че пълният размер на вноската от 8% ще отива за здраве, каквото бе и желанието на лекарското съсловие.

Ако сега вноската се увеличи на 10%, хората ще получават срещу повече пари същия пакет безплатни здравни услуги, финансирани от НЗОК, както и когато вноската беше 6%.

От здравното министерство съобщиха още, че увеличението на вноската не отменя намеренията на правителството за промени в здравноосигурителния модел. Окончателната визия ще бъде представена до средата на тази година. Новият модел ще влезе в сила най-рано през 2011 г.

На срещата не е било уточнено кога точно ще бъде вдигната вноската, но Борисов е настоял “възможно най-бързо “.

От здравното министерство съобщиха, че увеличението на здравната вноска от 8% на 10% ще залегне в промените в Закона за бюджета на НЗОК, които ще бъдат внесени в Министерския съвет в сряда, а след това предстои гласуването им в НС. Увеличението ще стане факт с приемането на промените.

Отново в сряда кабинетът ще гласува и отблокирането на 350 млн. лева от резерва на НЗОК.

Започнаха експресни преводи на задълженията към лекарите

На срещата с лекарите в понеделник сутринта Борисов е обещал още същия ден да бъдат изплатени дължимите суми на лекари, стоматолози и болници. По-късно от правителствения пресцентър уточниха, че пълното разплащане ще стане до сряда. Другото обещание е повече да няма забавяния на средства.

От НЗОК съобщиха, че са превели към районните здравноосигурителни каси 11 млн. лв., които трябва да бъдат изплатени на общопрактикуващите лекари. С тези средствата ще се покрият извършените дейности през месец януари, а още 3 млн. лв. са преведени за потребителските такси на пенсионерите. Лекарите по дентална медицина ще получат 9 млн. лева.

Плащанията от НЗОК към останалите изпълнители на медицинска помощ ще бъдат направени до края на седмицата.

Въпреки плащанията, джипитата ще излязат на протест

Заради забавените плащания общопрактикуващите лекари започнаха поетапно да спират работа от понеделник. Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов призова за прекратяване на протестите, тъй като исканията били на път да се изпълнят. Ако дадените от премиера обещания обаче не бъдат изпълнени, Райчинов ще си подаде оставката.

Въпреки това от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари съобщиха, че протестите, които започнаха в понеделник в Кюстендил и Велико Търново, ще продължат и във вторник в Шумен, София и Добрич, а в сряда и Стара Загора, Ловеч, Русе, Пловдив и Пазарджик. Семейните лекари коментираха, че вече не вярват на обещания, докато не видят парите по сметките си.

Джипитата и специалистите настояват да им бъдат разплатени медицинските дейности за януари и разликите в потребителските такси за последното тримесечие на 2009 г. Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров заяви, че личните лекари все още не са получили разликата в потребителската такса на пенсионерите за последното тримесечие на миналата година, въпреки че здравното министерство е превело в НЗОК над 3 млн. лв. за тази цел още на 11 декември 2009 година.

В същото време лекари се оплакаха, че в болниците се правят тенденциозни проверки от страната на НЗОК с цел да се намерят грешки и неточности, заради които да не се разплати дадена дейност. Това според запознати се прави с две цели – за икономия на пари, тъй като в касата има системен недостиг на средства и като част от стартиралата болнична реформа, предвиждаща закриването на общински болници.

Борисов обаче заяви, че проверките на лекари и болници ще продължат и няма да се допусне източване на средства от здравеопазването.

На срещата при премиера е станало ясно още, че ще бъде възстановена лекарствената комисия в Здравната каса, която беше премахната с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Споделяне
Още по темата
Още от България