Здравни инспектори протестираха въпреки обещаното увеличение на заплатите им

Служители на РЗИ-Благоевград протестират символично, сн. БГНЕС

Служители на здравните инспекции протестираха в четвъртък на професионалния си празник срещу ниското заплащане в системата, въпреки, че всички ще получат увеличение на заплатите с 18% считано от 1 януари с мартенските си заплати. По данни на здравното министерство служителите на здравните инспекции получават около 640 лв. на месец. В резултат на увеличението се очаква средната заплата да достигне 754 лв.

Част от протестиращите инспектори обаче се оплакват, че получават минимална работна заплата.

Председателят на синдикалната организация на служителите към медицинската федерация при КТ "Подкрепа" Дияна Йорданова показа фишовете от месечни заплати на свои колеги, които са на ниво минимална работна заплата за страната или с десетина лева повече. Така например Близо 30% от работещите в инспекцията в Пазарджик получават минимална работна заплата. Квалифицираните служители с близо 40 години стаж се оплакват, че получават колкото санитари.

Йорданова изрази и притеснението си как тези 18% увеличение ще бъдат разпределени и допълни, че, когато парите се разпределят по правилата на наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, точно хората с най-ниски заплати получават най-малко увеличение.

Служителите в регионалната здравна инспекция в Благоевград са със над 20 години трудов стаж. Те твърдят, че не са получавали увеличение на заплатите поне от 10 години.

Следващите протестни действия на здравните инспектори от страната ще са на 14 април, събота, пред сградата на Министерството на здравеопазването.

Същевременно от Министерството на здравеопазването обявиха, че за 2018 година са заложени средства и за увеличение на работните заплати на служителите в държавните психиатрични болници, в домовете за медико-социални грижи за деца, в Националния център по трансфузионна хематология и в регионалните центрове по трансфузионна хематология.

В центровете по трансфузионна хематология увеличението на разходите за персонал е в размер на 730.9 хил. лв. Със средствата се очаква средно увеличение с 11.5 %. За държавните психиатрични болници увеличението на разходите за персонал е в размер на 2 449.6 хил. лв. Със средствата се очаква средно увеличение с 13.0 %. За домовете за медико-социални грижи за деца разходите за персонал са увеличени с 1 067.3 хил. лв. Със средствата се очаква средно увеличение на работните заплати със 7.0 %. 

Споделяне

Още по темата

Още от България