Здравните власти и специалисти си поставят за цел 10% по-малко инсулти

Здравните власти и специалисти си поставят за цел 10% по-малко инсулти

Здравните власти и специалисти си поставят за цел намаляване на инсултите в страната с 10%. Всяка година в България над 80 000 души са засегнати от мозъчно-съдови болести, от които 40 000 са с прояви на инсулт. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, който заедно със специалисти в областта на неврологията, неврохирургията, образната диагностика, кардиологията и неправителствени организации подписаха декларация по повод европейския план за борба с инсултите.

По думите на д-р Томов през следващите 10 години в Европа случаите на инсулт ще се повишат с 25%, особено сред населението над 60-годишна възраст.

"С подписването на тази декларация всеки един от нас се ангажира да работи за намаляване на инсултите в страната с 10%. От особено значение са превенцията, профилактиката и представянето на широката общественост на проблемите на хората, претърпели инсулт“, посочи д-р Томов.

От месец август работна група към Министерството на здравеопазването, в която участват различни експерти, в това число невролози, неврохирурзи, както и представители на неправителствени организации и др., работи по създаването на Национален план за борба с инсулта, каза д-р Томов.  

Според Световната здравна организация 1 от 4 души е застрашен от инсулт. "За първи път от много време назад Министерството на здравеопазването се ангажира да направи програма за профилактика и лечение на инсулта във всичките му фази. Това е много важно, имайки предвид че България е на едно от първите места по смъртност от инсулт“, коментира акад. Иван Миланов, председател на Дружеството по неврология.

По време на срещата беше представена инициативата FAST Heroes 112. Националният координатор Елица Хадживълчева обясни, че това е здравна програма, насочена към деца на възраст между 6 и 9 г. и техните семейства. "В рамките на 5 учебни часа децата се запознават със симптомите на инсулта и как да потърсят спешна помощ на телефон 112. Над 350 деца вече са обучени“, съобщи Елица Хадживълчева. У нас FAST Heroes 112 стартира тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от България