Здравните власти не известяват опасно болни пациенти за заболяването им

Здравните власти не известяват опасно болни пациенти за заболяването им

Възможно ли е да сте болен от изключително опасна болест, здравните власти да знаят и да не ви уведомят? Звучи като измислица, но точно това  се случва с Иван Такев. През 2015 година той дарява  кръв. Направени са му изследвания, които той не е потърсил.

Тази година отново му се е наложило да направи кръводарение, но отивайки в центъра, се оказва, че му е наложена забрана. Причината е, че през 2015 година е установено, че е болен от хепатит С , но никой не го е уведомил цели четири години, съобщи бТВ.

“Бях шокиран и убеден, че не може да ми се случи – нямам татуировки, нито съм наркоман. Нервен си, ядосан си, звъниш по институции”, обясни разказа Такев.

Причината за ситуацията, в която попадна Иван, е законовата уредба.

Според сега действащите правила, когато на пациент е открито опасно и заразно заболяване, трябва да се уведоми РЗИ, а оттам осведомяват личния лекар на заразения, който трябва да сведе информацията до него.

“Личния ми лекар беше шокиран, когато му казах. Никой не го беше уведомил”, казва Такев.

Адвокат Мария Шаркова, която е специалист по медицинско право, коментира, че това не е първият ѝ такъв случай като адвокат.

“Имала съм доста абсурдни ситуации като пациент, който 10 години не знае, че е заразен с хепатит.  Проблемът е, че цялата тази нормативна уредба е разпиляна в няколко документа.  Няма ясна отговорност кой трябва да уведоми пациента, а той сам трябва да издири резултатите си. Стигаме до абсурда, че няколко институции знаят, че сме болни от хепатит, а ние не знаем”, посочи Шаркова.

Има празнота в законодателството, съгласни са и от Националния център по трансфузионна хематология, където в момента тече вътрешна проверка по случая на Такев.

Споделяне

Още от България