Здравните власти обявяват грипна епидемия в Стара Загора от петък

Здравните власти обявяват грипна епидемия в Стара Загора от петък

Регионалната здравна инспекция обяви грипна епидемия в Стара Загора от 5 февруари заради продължаващата тенденция за увеличаване на острите респираторни заболявания и достигането им до максималните епидемични стойности, както и заради циркулацията на грипни щамове и усложнения след заболявания от грип.

Здравните власти въвеждат противоепидемични мерки, които включват прекратяване на свижданията в болниците, разкриване на противогрипни кабинети в приемния сектор на лечебните заведения, ограничаване на масовите обществени прояви и наблюдение на отсъстващите ученици поради заболяване остри респираторни заболявания или грип.

В болниците ще се спазва строг противоепидемичен и дезинфекционен режим от страна на персонала. Те трябва да имат готовност за осигуряване на допълнителни легла за пациентите, които се лекуват от грип и усложненията от него.

В здравните заведения за доболнична помощ се прекратяват детските и женските консултации и се преустановява провеждането на профилактични имунизации и реимунизации.

След 7 февруари в детските заведения и училищата няма да се допускат болни от грип и остри респираторни заболявания деца и хора от персонала. Грипна ваканция не е обявена, което означава, че училищата засега няма да бъдат затваряни.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?