Здравните власти разширяват кръга на хората, които ще бъдат тествани за коронавирус

Грипната вълна пълни болниците преди коронавируса

Здравните власти разширяват кръга на хората, които ще бъдат тествани за коронавирус

Здравните власти ще направят извънреден скрининг за новия коронавирус на хора, които лежат в болниците с вирусни инфекции, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев във вторник.

"Наясно сме, че най-вероятно голяма част от вирусните инфекции ще бъдат причинени от най-разпространения сега щам на грипа тип Б "Виктория", но с оглед на това да не пропуснем случай на коронавирус, решихме да разширим кръга на лицата, дори сред такива, които не са пътували извън страната", каза Кунчев.

"През седмицата ще наберем между 150 – 200 проби от болниците", каза Кунчев.

Националният щаб срещу разпространението на коронавируса ще допълни и списъка на рисковите страни, като освен Китай и Италия, там ще бъдат добавени Иран и Южна Корея. Това ще стане още в сряда със заповед на министъра на здравеопазването. И в двете страни само за един ден броят на случаите се е увеличил с повече от 800 случая.

Засега в страната продължава да няма потвърден случай на коронавирус, но се разраства грипната вълна от грип Б. Началникът на ВМА и председател на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че днес в болницата са направени 19 проби за COVID-19, а в Националната референтна лаборатория – 4. Резултатите от всички са отрицателни.  

Разрастващата се грипна вълна пълни болниците

По-рано Мутафчийски каза, че повишената заболеваемоост от грип B може бързо до доведе до изтощаване на медицинските ресурси в цели области.

"Едни и същи са отделенията, които ще лекуват грип Б пациентите и евентуално пациентите, които се карантизират със съмнения за коронавируса. Именно заради това Оперативният щаб взе отношение във връзка с усложняващата се грипна вълна от тип Б. Тя много бързо ще доведе до изтощаване на медицинските ресурси в цели области. Знаете, че има области, в които е въведена вече епидемиологична ситуация за грип Б", заяви той.

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев заяви, че от 10 години за първи път наблюдаваме толкова ускорено развитие на една втора вълна от тип Б. "Досега никога не сме имали толкова големи области заети с болни от грип Б.

В момента през последната седмица в Националната референтна лаборатория на центъра се доказаха 12 пъти повече случая от грип Б, отколкото доминиращия през годината грип", каза той.

В момента от грип Б боледуват най-много децата до 14-годишна възраст и младите хора в трудоспособна възраст. "Затова взимайте мерки против грипа - мити ръце, ползване на маски и най-важното - избягване на контакт с болни хора", каза Кантарджиев.

Най-голяма е заболяваемостта в тези области, в които вече обявиха епидемия - Област Бургас, Област Варна и общините в т. нар. София - област и Пловдив, допълни проф. Кантарджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България