Здравните власти: Смъртността е по-ниска от предните вълни, има места в болниците

"Възможно е да има проблеми, но това са регионални неуредици", коментира Стойчо Кацаров

Здравните власти: Смъртността е по-ниска от предните вълни, има места в болниците

И общата смъртност, и смъртността от Covid-19 при тази трета вълна – дневна, седмича, 14-дневна е с около една трета по-ниска спрямо предишните две вълни. Ситуацията е напрегната, но няма място за паника и хаос. Възможно е на отделни места да има проблеми и напрежение, но това са регионални неуредици. Като цяло системата е добре организирана и подготвена. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров, който заедно с екипа си изнесе данни за епидемията и натовареността на здравната система. Той не пожела да коментира въвеждането на по-строги противоепидемични мерки, но посочи, че вероятно в петък ще предложи пакет от мерки на национално ниво.

Здравният министър отдава по-ниската смъртност на това, че все пак има 20% ваксинирани, колкото и да е малко това и "поне още толкова преболедували".

Кацаров коментира, че сигналите за неуредици по места ще бъдат проверявани и призова гражданите да сигнализират компетентните институции: РЗИ, РЗОК и др. "Ако някъде се е създала ситуация, в която линейка да не е настанила болен, да е ходила на друго място и прочее, това са регионални проблеми, които ще бъдат проверени", увери той.

Кацаров, обаче, призова и за отговорност на локално ниво от страна на лекари, директори на болници, училища и т.н., защото не може за всичко да се разпорежда здравния министър.

Кацаров обясни, че брифингът е провокиран от това, че "доста хора са се напрегнали: политически, икономически и професионално и се разпространяват неверни твърдения и се правят неверни изводи за ситуацията". По-рано бившият директор на "Пирогов" Асен Балтов, който беше уволнен от Кацаров и сега е кандидат за депутат от ГЕРБ, коментира в пост във Фейсбук, че четвъртата вълна на епидемията ще се окаже най-смъртоносна.

Съветничката на Кацаров проф. Мира Кожухарова изнесе данни, че през първата вълна в края на миналата година са починали общо 7920 души, а през втората през пролетта на тази година са починали общо 8459 души.

Тя изнесе и сравнение на 9-седмична база за трите вълни като през първата вълна са починали 4735 души, през втората 4479 души и през настоящата трета вълна за 9 седмици са починали 3364 души, което е по думите ѝ е доказателство за това, че Делта вариантът не е по-смъртоносен. Крайният брой починали при настоящата вълна, обаче, все още не е ясен, защото не се знае кога ще приключи.

МЗ изнася данни за три вълни, а не за четири, тъй като в периода от март до септември 2020 година заболеваемостта и смъртността у нас бяха ниски. "За начало и край на епидемичните вълни приемаме достигане заболеваемост от 100 на 100 000 на 14-дневна база", обясни Кожухарова.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов съобщи, че в страната са разкрити общо 7268 легла за лечение на пациенти с Covid-19, от които 760 са за интензивно лечение. В момента са заети 5646 легла, от тях 485 са интензивни и 5161 за неусложнени случаи, обясни зам.-министър Златанов. Общата заетост на леглата е 71% , като за интензивните тя е 63%.

В София са разкрити общо1569 легла за пациенти с коронавирус, като от тях 231 са за интензивно лечение. Към момента са заети 1236 легла, 212 от тях са за интензивно лечение. Свободните легла в интензивни сектори в София са 19.

Златанов съобщи, че са разкрити и 100 Covid зони в страната. Кацаров посочи, че те са допълнителна, а не замесваща опция на останалите съществуващи звена в системата.

Активно работим за това да осигурим преди края на този месец допълнителна възможност за лечение на тежкоболни с коронавирус с моноклонални антитела, съобщи още Кацаров.

Той поясни, че има възможност за внос на неразрешени до момента лекарствени продукти в ЕС и България със заповед на министъра на здравеопазването. В момента се подготвя цялата необходима документация за това. Той очаква иновативната терапия да бъде осигурена до края на месеца.

Кацаров напомни, обаче, че решаваща за намаление на смъртността остава ваксинацията.

Той съобщи, че МЗ прави и анализ на смъртността по болници в цялата страна Там, където има отклонения от средния процент смъртност, е поискано от директорите да свикат медицинските съвети и да направят анализ на протоколите за лечение и дали се спазва утвърдения от МЗ национален протокол. И при необходимост да се вземат мерки. Все пак, Кацаров уточни, че разликите в смъртността могат да се дължат и на това, че някъде лекуват по-тежки случаи и не назова конкретни болници с висока смъртност от коронавируса.

Споделяне

Още от Коронавирус