Здравните власти в САЩ: Напълно ваксинираните срещу Covid не се нуждаят от трета доза

Здравните власти в САЩ: Напълно ваксинираните срещу Covid не се нуждаят от трета доза

Хората, които са напълно ваксинирани, не се нуждаят от 3-та доза, заявяват от Администрцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA). Изявлението идва само ден след като фармацевтичната компания Pfizer настоя, че ваксинираните с две дози от препарата им Pfizer-BioNTech вероятно се нуждаят от трета подсилваща доза и поиска спешно разрешение за поставянето ѝ в рамките на 6 до 12 месеца.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, Центровете за контрол и превенция на болестите (CDC) и националните институти по здравеопазване са със съвместното изявление в което се казва: "Ние сме подготвени за подсилващи дози, ако и когато науката докаже, че са необходими".

Здравните институции заявяват още, че се ангажират в научнообоснован, строг процес, да се обмисли дали е необходима подсилваща 3-та доза ваксина, предаде БНР. В съобщението се казва, процесът по проучване на лабораторни, клинични и кохортни данни продължава.

Засега позицията е, че тези които са ваксинирани, са защитени от различните варианти на Covid-19, включително и от по-заразния Делта вариант. Призивът към американците е всички, които са над 12 години и все още не са ваксинирани, да го направят, защото остават изложени на риск. Според здравните власти сега всички Covid-19 хоспитализации и смъртни случаи са сред неваксинираните .

Вирусът е убил повече от 4 милиона души по света за годината и половина, откакто е обявен за пандемия. В САЩ броят на починалите е най-голям, повече от 600 000, следвани от Бразилия и Индия.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?