Здравните власти вече твърдят, че лимити за лечението на деца няма

Работещите в детската болница ги обвиниха в лъжа и поискаха извинение

Здравните власти вече твърдят, че лимити за лечението на деца няма

Лимитите за лечението на деца, които са една от причините за протестите на работещите в специализираната детска болница "Проф. д-р Иван Митев", не съществуват и са плод на неразбиране. Това обяви в сряда, близо месец след началото на бунта на педиатрите, зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

Тя каза, че предстои нова среща с ръководството на болницата по въпроса, въпреки че работещи в лечебното заведение вече се срещаха с ръководството на МЗ, а в деня на последния им протест другият зам.-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков пое ангажимент лично той да предложи отпадане на лимитите за лечение.

Работещите в детската болница вече два пъти излизаха на протест с искане за специален статут на лечебното заведение, свобода да лекуват без лимити и достойни възнаграждения, а за петък, 10 май се подготвя нов протест с блокиране на бул. “Акад. Иван Евстатиев Гешов“. Работещите в детската болница заплашват с колективни оставки, ако исканията им не бъдат изпълнени, тъй като не са склонни да чакат построяването на бъдещата нова детска болница, за да лекуват децата при нормални условия.

В отговор на надигналото се недоволство педиатрите получиха обещания за премахване на лимитите и увеличение на цените на клиничните пътеки.

След заседанието на Надзорния съвет на НЗОК в сряда обаче Начева каза, че няма да има ограничения при приемането и лечението на деца в столичната педиатрична болница.

По думите ѝ лекарите ще имат възможност да приемат дете с дадено заболяване в клиника или отделение за лечение на друго заболяване, когато в нея има свободни места. Липсата на такава възможност беше многократно изтъквана от протестиращите педиатри като затруднение в работата им. Начева обясни, че тази опция и досега е съществувала и пациентите се отчитат с общ педиатричен код. Според Начева ограничението не важи за педиатричните звена и отделения.

По думите ѝ вероятно по темата има някакво неразбиране, затова ще се проведе нова среща с представители на болницата.

Изказването ѝ беше определено от протестиращите в болницата като "лъжа" и поискаха публично опровержение и извинение.

"Ние, г-жа Начева, не сме лъжци, въпреки че НЗОК системно ни принуждава да бъдем такива, за да служим на пациентите си. Как след два протеста и една среща, на която присъствахте лично, не само не се "сетихте", че няма такова ограничение, а и сама предложихте да се обсъди отпадането му на събрание на надзорния съвет на НЗОК?", заявява екипът на болницата

Начева съобщи още, че следващата седмица предстоят разговори с Българския лекарски съюз относно разпределението на допълнителните 50 млн. лева от резерва на НЗОК за увеличение цените на някои клинични пътеки в майчиното и детското здравеопазване.

От детската коментираха по-рано, че буди недоумение форматът на срещата, на която е договорено увеличение на цените на клиничните пътеки в педиатрията, тъй като на нея не е присъствал нито един представител на Българската педиатрична асоциация или на инициативния комитет на протеста “Подкрепи педиатрията“.

В срещата при премиера Бойко Борисов миналата седмица участваха здравния министър, ръководството на Българския лекарски съюз и директори на болници.

Според протестиращите от детската болница това са “хора, които не работят по никакъв начин с деца в ежедневието си не могат и не знаят каква може да е “цената“ на една клинична пътека“.

На протеста си в петък работещите в болницата ще поискат отново промяна в статута на лечебното заведение в рамките на календарната година. Те настояват болницата да получи статут на национална и да не е търговско дружество. Другите им искания са отпадане на лимитите в детското здравеопазване и достойно заплащане на труда им. 

Споделяне

Още по темата

Още от България