Здравният бюджет одобрен след петчасова дискусия и цитати от Достоевски

Актуализираните пари на касата за тази година са противоконституционни, смята ГЕРБ

Мая Манолова. Сн. София прес

След два дни дискусия, която в сряда продължи над пет часа и включи цитати на Достоевски, депутатите одобриха на второ четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с 27 млн. лв. за тази година, предвидена в текстове от бюджета на институцията за 2014 г. Предложението беше гласувано от общо 129 народни представители, като 86 бяха "за", 31 – "против", а 12 се въздържаха. Бюджетът беше планирано да се гласува още във вторник, но дебатите се проточиха и не остана време.

Представителите на ГЕРБ изразиха притеснения относно обезпечаването на обещаните 27-те млн. лв., с които ще се покриват липсите в болничния сектор, и как ще се отразят върху дефицита на консолидираната фискална реформа, който по закон не трябва да надхвърля 2 процента от брутния вътрешен продукт. Парите се предвижда да дойдат от Националната агенция по приходите от преизпълнение на плана за събиране здравни вноски. С тях касата ще "закрепи положението" до края на 2013 година.

"Тогава може да се окаже, че обещаните от НАП приходи може да са се случили", предупреди Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя каза още, че дори да бъдат събрани, тези средства ще могат да бъдат похарчени само с решение на надзорния съвет на НЗОК. Стоянова изрази съмнение, че целта на тази промяна е в касата да се похарчат и други пари освен тези 27 млн. лв.

Бившият здравен министър и понастоящем депутат от опозицията Десислава Атанасова призова "тази скрита актуализация" да не се приема и я определи като "противоконституционна, необоснована и недопустима".

С новоодобрения бюджет на НЗОК депутатите упълномощиха още надзорния съвет на институцията да оторизира авансовото харчене до 5 на сто от резерва за непредвидени и неотложни разходи в болничната помощ.

С друга разпоредба Министерството на здравеопазването се задължава да поеме обратно ангажимента по задължителните ваксини най-късно до 1 април 2014 година. Докато това стане, те ще продължат да се финансират от касата "назаем", като здравното министерство се задължава да ѝ покрие разходите постфактум.

В бюджета е гарантирано още, че касата ще доплаща на личните лекари разликата от потребителските такси на пенсионерите, които от догодина ще паднат на 1 лв. Предложението бе предизвикало безпокойство в средите на джипитата, т.к. държавата се ползва с лошата слава на най-некоректния платец в сферата на здравеопазването.

Споровете относно бюджета за здраве продължиха близо пет часа, като най-горещо се дискутира водещата тема между управляващи и опозиция в сектор здравеопазване – взетите от касата през 2010 година 1.4 млрд. лв., които бяха прехвърлени към централния бюджет по нареждане на финансовия министър при кабинета "Борисов" Симеон Дянков.

В тази връзка представителката на червените Мая Манолова припомни, че Българският лекарски съюз е сезирал прокуратурата по въпроса. Тя поиска извинение от старото правителство за направеното в сектора и подчерта, че "за първи път всички пари от здравни вноски ще се харчат само за здраве". Трябва да има ясни правила и контрол как се харчат парите на българските граждани за здраве, посочи Манолова. Тя посочи, че 2 млн. души са били приетите в болница за миналата година, което е "нереално число".

Между Манолова и четвъртия здравен министър от правителството на ГЕРБ Десислава Атанасова възникна и спор на тема руска литература, след като Атанасова заяви, че колегата ѝ от БСП не разбира нищо от здравеопазване.

"Може би в обучението си в Москва сте се ограничила до изучаването на манифеста на Комунистическата партия. Силно се надявам да сте прочела "Престъпление и наказание" на Достоевски, защото само там виждам допирните точки в знанията ви за общата част на Наказателния кодекс", каза Атанасова.

Манолова заяви, че е чела не само "Престъпление и наказание", но и "Идиот", от която след почивката Атанасова пък ѝ прочете цитат от трибуната.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?