Здравният бюджет ще удържи вълна от 2 месеца в оранжевата и още 2 в червената зона

Кацаров: Очакванията са за по-ниска и бърза вълна

Здравният бюджет ще удържи вълна от 2 месеца в оранжевата и още 2 в червената зона

Бюджетът е разчетен да поеме нова Covid-вълна с продължителност два месеца в оранжевата зона (между 100 и 250 заразени на 100 000 души) и два месеца в червената зона (над 250 заразени на 100 000 души). Това стана ясно на заседанието на парламентарната бюджетна комисия, която даде зелена светлина за актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Здравният министър Стойчо Кацаров коментира, че очакванията на експерти са за по-ниска и бърза вълна, но все още нищо не е сигурно. По думите му пандемията е настъпила по-рано от очакваното, но не се очакват по-голям брой заболели.

"Част от прогнозите на екстертите са, че предстоящата вълна ще бъде по-лека от предшестващите, като тази прогноза се опира на това, че все пак има 15-16 % със завършена ваксинация, както и една немалка част от населението, която вече се е срещала с вируса", заяви Кацаров.

По думите му това е основание да се очаква по-ниска и по-бърза вълна в сравнение с предишните.

"Това на този етап е предположение. Наблюдавайки и съпоставяйки ситуацията с други страни, включително в Западна и Източна Европа, е много трудно да се направи категорична прогноза", допълни още той.

Актуализацията на бюджета на НЗОК беше гласувана от бюджетната и здравната комисии и предвижда допълнителни 120 млн лв., които ще се харчат по решение на надзорния съвет на институцията. Първоначално се предвиждаха 134 млн. лв., от които 20 млн. лв. за болниците, 30 млн. лв. са за лекарства, 25 млн. лв.е за изследвания и по 5 млн. лв за личните лекари, специалистите в извънболничата и денталната помощ. Разчетени са също и 14 млн. лв. за поставяне на ваксини. 

Освен допълнителните средства по линия на НЗОК, още 214 млн. за здравеопазване са заложени и в актуализацията на държавния бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус