Здравният еврокомисар подкрепи забраната за пушене у нас

Еврокомисарят по здравеопазването Джон Дали изрази подкрепата си за забраната за пушене на закрито у нас от лятото на тази година.

“Долавям политическа воля в България да се въведе пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места. Бих бил разочарован и не бих бил доволен, ако България отложи срока за приемането на пълната забрана“, заяви Дали, който представи у нас резултатите от кампанията "Екс пушачите са неудържими" http://www.exsmokers.eu/. От началото на кампанията през юни миналата година досега 100 хиляди са се отказали от цигарите, а милион и половина европейци са посетили сайта на кампанията. България е на седмо място по активност за отказване от тютюнопушенето.

Всеки трети европейски гражданин на държава членка на ЕС е пушач като по данни, цитирани от Дали, тютюнопушенето е причина за 658 хиляди случая на преждевременна смърт всяка година сред европейците.

Дали съобщи, че се очаква до края на годината да бъде въведена промяна в европейска директива, с която да се забрани овкусяването на цигарите, за да станат те по-малко привлекателни за младите хора. Въвеждането на директивата във всички държави членки на ЕС обаче вероятно ще отнеме години, прогнозира Дали.

Той посочи, че промяната в законодателствата на страните членки на ЕС, насочена към пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места, не е довела до масови фалити на ресторанти или други заведения. По думите му дори има сигнали за увеличаване на оборотите в този бранш именно заради липсата на тютюнев дим на закрити места.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?