Здравният министър: Ако има ваксини, 70% ще бъдат имунизирани до юли

Ваксините в "зелените коридори" се изчерпват за часове

Здравният министър: Ако има ваксини, 70% ще бъдат имунизирани до юли

Ако имаме достатъчно ваксини, може да имунизираме 70% от населението в страната до края на юни, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

От 500 до 600 хил. дози на месец можем да правим, заяви той пред бТВ.

Именно затова сме поискали дози назаем от Франция и Германия.

AstraZeneca не са доставили дори 40% от договорените дози.

По думите му от ноември досега хората в България, които искат да се ваксинират са с 12% повече.

Ангелов обясни, че "зелените коридори" за имунизация са отворени, защото е имало налични дози, а хора от групите по план, не са се явявали на ваксинация.

"Не сме рискували възрастните да останат без ваксини, защото поръчаните количества ваксини от всеки вид ваксина са достатъчни за ваксиниране за около 3 млн. души. 30% от ваксинираните до момента граждани са възрастни хора между 64 и 85 години, включително такива с хронични заболявания и в социални домове", посочи Ангелов.

"В целия свят имаме непредвидим вирус и навсякъде има опашки. В света не се говори за хаос, а за желание на хората да се ваксинират. Само тук се говори за хаос", коментира той.

По думите му, ако доставките бяха редовни, нещата щяха да вървят по план.

Той съобщи, че в понеделник сутринта са получени 21 060 дози от ваксината на на Pfizer и те ще бъдат разпределени между личните лекари и РЗИ.

Ангелов коментира и разхлабването на противоепидемичните мерки у нас.

Здравният министър напомни, че в държави с твърд локдаун не са постигнати очакваните резултати. Според него това се дължи на факта, че хората не са били склонни да спазват мерките.

"Те трябва да бъдат толкова меки и толкова твърди, че хората да са готови да ги спазват. Вървяхме по ръба на бръснача, но в България постигнахме това, което други държави не успяха", коментира министърът.

Той обяви, че в системата на здравеопазването може да поеме натиска – и с хора, и с лекарства и апаратура.

Ваксините в зелените коридори се изчерпват за часове 

Междувременно пред пунктовете за ваксинация на големите болници в София в понеделник отново се извиха опашки след като в неделя бяха доставени 52 800 дози от ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca. Още в неделя следобед бившата окръжна болница "Света Анна" поднови ваксинацията, но вечерта обяви, че е изчерпано цялото заредено количество.

В понеделник сутринта и други големи болници като "Пирогов", ВМА и "Александровска" подновиха зелените коридори, но по обяд ВМА също съобщи, че спира временно имунизациите поради изчерпани количества.

Пред "Александровска" също се наредиха много желаещи да се ваксинират, а изнесеният имунизационен пункт във фургоните пред болницата е с работно време от 8.30 до 17.30 всеки ден.

Зелените коридори бяха подновени в неделя, но този път с уговорката, че ваксини ще се поставят на хора извън четирите фази на имунизационния план, ако пред пунктовете няма желаещи от приоритетните групи. Зелените коридори ще работят за хора извън приоритетните групи събота и неделя и в делничните дни след 13 часа.

Лични лекари също продължават да се оплакват, че получават по-малко от заявените от тях количества ваксини, необходими за имунизацията на пожелалите от пациентските им листи.

Междувременно в понеделник в страната пристигнаха и 21 060 дози от ваксината на Pfizer, които ще бъдат поделени между личните лекари и РЗИ.

Така ваксинацията продължава да протича паралелно по няколко начина: при личните лекари след предварително записване, през РЗИ – ако попадате в някоя от приоритетните групи на ваксинационния план, през т.нар. "зелени коридори" и през мобилни екипи в отдалечените населени места. От 3 март МЗ е обещало и опция за електронно запазване на час в някой от 352 имунизационни пункта.

За последното денонощие у нас бяха поставени 2685 дози ваксини при средно над 13 000 дневно за последната седмица. Общо досега у нас са поставени 212 445 дози ваксини, от които 175 066 са първа доза, а 37 379 души са обхванати с 2 дози.

Така първа доза от ваксината вече е обхванато 3% от населението, а с две дози – 0.6%.   

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус