Здравният министър е готов да разреши отварянето на градините и яслите от 14 декември

Има тенденция към намаляване на новозаболелите и на натиска към болниците, отчете той

Здравният министър е готов да разреши отварянето на градините и яслите от 14 декември

Детските градини и яслите може да заработят още в понеделник. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов потвърди във вторник, че е готов да разпише заповед за отварянето им, ако данните за спад в разпространението на коронавируса продължат.

По-рано готовност за отваряне на ясли и детски градини от понеделник изрази и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Личното ми мнение е, че детските градини е добре да работят при спазване на всички мерки, при спазване възможността на родителите, които не желаят да изпратят децата си. Ще изчакаме решението на правителството", каза Фандъкова.

По думите на Ангелов след въвеждането на по-строгите мерки вече се наблюдава тенденция за намаляване на новозаболелите и на натиска към болниците.

"Днес също имаме данни, които ни навеждат в посока, че това може да се случи. До края на тази седмица ако така вървят тенденциите, те от понеделник ще отворят", заяви Ангелов.

Здравният министър обаче повтори тезата си от понеделник, че още е много е рано да се говори за отваряне на всичко от 21 декември, както обяви премиерът Бойко Борисов.

"Над 17 са показателите, които следи Дирекция "Здравен контрол". Много е важно какъв ще бъде процентът на позитивните тестове, какво ще бъде числото на лекуващите се в лечебни заведения и на тези в интензивни отделения. Важно е как върви възрастовата структура на починалите, важно е и какво е мястото ни в Европейския съюз като заболеваемост и смъртност. Когато имаме всички тези данни, в седмицата, която започва на 14 декември, към средата, вече ще знаем какво следва", Ангелов.

Попитан кое дава основание за разхлабване на мерки при траен дял от 40% на положителните тестове, Ангелов заяви, че не става дума за 40% болни от цялото население, а за 40% позитивни тестове на лица, много от които имат симптоми. Репликиран, че в официалната статистика не влизат обаче данните от антигенните тестове, Ангелов заяви, че винаги е бил радетел на приравняването им с PCR изследването, но очаква консенсус от експертите по въпроса и уточни, че се работи в тази посока.

Ангелов предаде във вторник на центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище 20 нови оборудвани линейки по договора за модернизацията на спешната помощ.

Министерството на здравеопазването има сключени три договора за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на общо 358 санитарни автомобила. До момента по проекта са доставени 260 автомобила. Остава да бъдат доставени още 140, от които 42 са високопрходими.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?