Здравният министър е готов да стане първият ваксиниран българин на 27 декември

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изрази във вторник готовността си да бъде първият българин, ваксиниран срещу COVID-19 на 27 декември.

Очаква се първата доставка на ваксините да бъде в България на 25 или 26 декември, посочи той. Те ще бъдат доставени в склада на "БулБио", а след това ще бъдат транспортирани до фризерите на шест регионални здравни инспекции /РЗИ/. Първата пратка ще бъде със символично количество ваксини - 9750 дози за над четири хиляди български граждани. Останалата част от ваксините се очаква след Нова година. Вероятно с първата доставка на ваксините ще бъдат имунизирани желаещите в три големи града.

Предстои среща с всички, отговарящи за логистиката на ваксините, - директорите на шестте РЗИ, председателят на Националиня ваксинационен щаб, представители на "БулБио", за да се уточни всичко, свързано с логистиката на ваксините в страната, както и начинът, по който те ще бъдат транспортирани до България, допълни министър Ангелов.

Очаква се днес да бъде издадена заповед, с която резултатите от антигенните тестове ще могат да се приравняват към резулатите от PCR тестовете. Отчитането им в статистиката ще започне веднага след като заповедта влезе в сила, отбеляза министър Ангелов.

Продължава да се увеличава броят на медиците, желаещи да се ваксинират, добави Костадин Ангелов.

Производителите дистрибутират ваксината срещу коронавируса в ЕС от утре

Първите доставки на ваксината срещу коронавируса в рамките на Евросъюза могат да започнат от утре, съобщи германският производител BioNtech, цитиран от ДПА.

До края на годината 12,5 милиона дози ще бъдат готови за Общността, обяви изпълнителният директор Шон Марет.

Ваксинационните дози в момента са складирани в завода на американския партньор на BioNtech Pfizer в Пурс, Белгия. Там е мястото, където суровините за ваксината, които се произвеждат в различните производствени обекти на BioNtech, се обработват и пълнят.

Дозите се очаква да бъдат във всяка от държавите членки на ЕС до събота, за да могат в неделя ваксинациите да започнат, заяви финансовият директор на BioNtech Зирк Пьотинг.

По собствени изявления на компанията по принцип тя би могла да произведе препарат срещу появилата се във Великобритания мутация на коронавируса до шест седмици.

"Но това са чисто технически обсъждания", каза днес шефът на BioNtech Угур Шахин. Тук не става дума само за технически въпроси, но и за оценката, която ще дадат регулаторните органи на подобен препарат. Шахин обаче добави, че е много вероятно вече произведената ваксина да сработи и срещу новия вариант на вируса.

Основата на предишната ваксина няма да бъде засегната в случай на каквито и да било нови разработки, обясни медицинският директор и съосновател на BioNtech Йозлем Тюреджи.

В такъв случай въпросът ще бъде до каква степен властите ще приемат данните за безопасността и ефикасността на сегашната ваксина като база. А това от своя страна ще бъде от значение за продължителността на възможна процедура за одобрение.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?