Здравният министър е недоволен как се изпълнява програмата за насърчаване на донорството

Здравният министър е недоволен как се изпълнява програмата за насърчаване на донорството

Нещата на хартия изглеждат чудесно, но реалността показва, че Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията не се изпълнява в необходимия обем. Това е коментирал министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на видеоконферентна среща с регионалните и областните координатори по донорство.

В рамките на срещата са били дискутирани причините за малкия брой донорски ситуации през настоящата пандемична година, изпълнението на Националната програма за насърчаване на донорството (2019-2023 г.), както и затрудненията, които координаторите и трансплантолозите идентифицират в работата си.

През тази година са реализирани едва 4 донорски ситуации, като първата беше чак през август месец, след като извършването им беше спряно няколко месеца заради извънредното положение. В резултат до момента са направени 2 бъбречни трансплантации, 1 сърдечна и 6 чернодробни, като 2 са от трупен и 4 от жив донор.

За сравнение последните години се реализират по 16-19 донорски ситуации, което също е много малко и това поставя страната ни сред държавите със зле развито донорство в Европа. В последната година Министерството на здравеопазването си постави за цел да реанимира донорството и трансплантационната дейност. Ведомството изготви Национална програма и проведе и информационна кампания, след която отчете повишено доверие и готовност у обществото за даряване на органи в случай на мозъчна смърт на член от семейството. Държавата си поставя за цел да има между 70 до 100 донора на година, което засега остава трудно постижимо.

Във вторник Ангелов е обсъдил със специалистите логистиката от възникването на донорската ситуация до осъществяването на трансплантацията, както и преумората на координаторите по донорство в условията на Covid-19, тъй като в повечето случаи те са анестезиолози и реаниматори и лечебните заведения изпитват кадрови дефицит.

В изпълнение на националната програма от месец декември тази година координаторите ще получават допълнителни възнаграждения.

"През последните две седмици проведох индивидуални разговори с повечето от вас. Запознах се с всички документи по темата. Най-големият ни проблем се оказва комуникацията между участниците в процеса – донорски бази, трансплантационни центрове, институции, близки на донорите. Затова усилия ще бъдат фокусирани именно тук. Където е необходимо, ще бъдат актуализирани и заповедите за областни и регионални координатори", е заявил проф. Ангелов.

Предстоят видеоконферентни срещи на здравния министър както с директорите на донорските бази у нас, така и с трансплантационните центрове. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?