Здравният министър: Хаосът с линейките е заради бойкот на болнични шефове

Лечебните заведения в София разкрили 733 места при поискани 1200

Здравният министър: Хаосът с линейките е заради бойкот на болнични шефове

Здравният министър Костадин Ангелов обяви в понеделник, че е създал организация здравната система да поеме повишения брой болни с Covid-19 от последните дни, но директори на болници са я бойкотирали и това е довело до кризата с линейките, които обикаляха с часове лечебните заведения в София без да могат да настанят нуждаещите се поради изчерпани места. Ангелов и директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев увериха на брифинг в понеделник, че от събота, когато са били разкрити 100 допълнителни Covid-легла в столични болници, такъв проблем няма. От днес 10 коли на МВР ще подпомагат 25-те екипа на спешна помощ. В колите на полицията ще има шофьори, парамедици и фелдшери и те ще отзовават на преценените като по-леки случаи при телефонния триаж от диспечерите. По-късно тази седмица спешната помощ ще получи и 17 изцяло нови линейки.

Здравният министър не приема упреците, че не е създал нужната организация. Той припомни, че преди две седмици имаше среща с директорите на столичните болници, на която е разпоредил разкриването на допълнителни легла, а след това издаде и заповед, която предвижда 10% от леглата да са за лечение на пациенти с коронавирус. По думите му, ако тези разпореждания са били изпълнени, нямаше да настъпи недостиг на места. Ангелов каза, че в момента в болници в София се лекуват 650 души, а издадената от него заповед предвижда разкриването на 1200 легла за лечение на пациенти с коронавирус.

"3-4 дни след като станах министър съм издал заповед за разкриване на места, за осигуряване нуждите на системата. Този, който не спазва заповедите, ще си получи санкцията. Но това не са българските лекари и сестри. Това са директорите на болници, които не си вършат работата", заяви той. Ангелов засега не пожела да каже кои са директорите на болници, които са отказали да изпълнят заповедта му и да разкрият места за лечение на Covid-19, но обеща да го направи като приключат проверките.

"Но не мога да не бъда гневен на директорите на болници, които не изпълняват заповедта ми. Упреците ми са към тях. Затова ще направя лично проверки, за да се уверя, че заповедта ми се спазва. Тръгват и проверки по лабораториите, тъй като имаме проблем, че бавят качването на резултати в информационната система", каза Ангелов. Той предупреди, че утре се очаква голям брой новозаразени именно заради късно вкарани в информационната система данни от някои лаборатории, които съобщават накуп данни за 2-3 дни.

Министърът обясни още, че резултатите трябвало да се качват в информационната система на здравното министерство до 9 часа на деня, следващ вземането им. Често обаче това не се спазвало. Според Ангелов имало случаи на такова забавяне, че се стигало до абсурда излекувани хора да бъдат поставяни под карантина.

"Получават се такива парадокси с правенето на един тест, да кажем, днес, качването на един такъв тест в системата в сряда, в четвъртък, РЗИ-то се обажда след 3-4 дни, примерно в понеделник и в един момент, когато трябва личният лекар да издаде болничен се оказва, че почти вече времето е приключило, човекът е здрав и в същото време го слагаме под карантина. Такова нещо не може да съществува, няма как да го допусна, не можем да го търпим повече", заяви той.

По думите му в момента нямаме нужда от полеви болници. В момента са заети около 2600 от общо над 7000 легла в страната за лечение на коронавирус.

Гелев обясни, че нужните легла са предварително планирани, но се разкриват в движение, тъй като е ненужно да стоят блокирани заедно с обслужващия ги персонал от лятото, когато системата не е била под такъв натиск. Според него при нужда и 20% от легловата база на болниците може да стане за лечение на коронавирус и припомни, че в София има 80 болници, т.е. места има. Той направи уточнението, че не всички са с еднакви възможности, но няма друг избор, защото "сме на война".

Здравният министър каза, че всеки пациент може да стигне в болница  с линейка или със собствен транспорт и лекарите са длъжни да го прегледат и ако не е спешен случай да го освободят.

Ангелов припомни, че също така на 1 септември е разпоредил да бъдат увеличени екипите на Спешнан помощ и това е било изпълнено. Също от 1 септември беше разкрит и координационен център.

Болниците в София отворили 733 легла при поискани 1200

По-късно от МЗ съобщиха за Mediapool, че болниците в София са отворили 733 легла при поискани от здравното министерство 1200 места за лечение на пациенти с коронавирус. “Съгласно последната действаща заповед всички лечебни заведения в “червените“ зони трябва да осигурят 10% от легловия си капацитет за хоспитализации на граждани с Covid-19. За София активните легла са около 12 000, което означава около 1200 легла на територията на 69 лечебни заведения – общински, частни и държавни – консервативни и интензивни”, обясниха оттам.

Въпреки това по данни на РЗИ към 31 октомври болниците в София са открили 620 легла за пациенти в неусложнено състояние и 113 легла за интензивно лечение или общо 733. Според МЗ към 31 октомври заетостта на тези легла е била 559 пациенти в неусложнено състояние и 93, нуждаещи се от интензивно лечение.

По тази причина Изпълнителна агенция "Медицински надзор“ и регионалната здравна инспекция извършват проверки и налагат санкции на лечебните заведения, които не изпълняват заповедта на здравния министър, уточниха оттам. 

Спешна помощ на прага на изнемогата, бави се 6-7 часа

По-рано говорителката на Спешна помощ Катя Сунгарска каза пред бТВ, че има много тежък кадрови дефицит и линейките пристигат на сигнал след 6-7 часа, каза пресаташето на Центъра за спешна медицинска помощ в София Катя Сунгарска.

"Това е изключително много време, но когато няма кой да го изпълни, омагьосаният кръг се върти твърде бързо. Нашите линейки през това време са на други адреси", разказа Сунгарска.

"Колегите ми са на прага на изнемогата. Лети се непрекъснато, няма спиране. Адресите за Covid-19 валят един след друг", допълни тя.

По думите ѝ, за да се изпълнят само Covid адресите, един екип за един час трябва да отиде на четири или пет адреса. А след всеки такъв адрес екипът се прибира, за да се обеззарази заедно с линейката.

"Когато се вземе пациент в тежко състояние, се взима и второ мнение от координационния център, където има още един специалист, който да прегледа болния. Има и служители на РЗИ, които имат постоянна връзка къде колко легла има. Но тези легла, които ги има, са едно-две и докато линейката стигне до "Пирогов", например, леглото вече е заето", обясни Сунгарска по отношение на проблема с липсата на свободни легла и обикалянето по болници. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус