Здравният министър и Фандъкова пак ще засилват контрола над мерките

Болниците се стягат да приемат повече болни

Здравният министър и Фандъкова пак ще засилват контрола над мерките

Властите пак ще засилват контрола по спазването на противоепидемичните мерки, след като от началото на седмицата започна тяхното разпускане с отварянето на фитнеси, молове и пускането на големите ученици в клас, което съвпадна с нов подем на епидемията в страната. На този фон здравният министър свика спешна среща с директори на болници и столичния кмет, след която стана ясно, че лечебните заведения се стягат да приемат повече болни. Засега ново затягане на мерки не се обмисля, но контролът над съществуващите щял да се засили – стратегия, която здравните власти вече изпробваха при втората вълна през октомври-ноември миналата година и се оказа неефективна.

"Към момента не е необходимо да се променят мерките срещу разпространението на коронавируса в София", каза след срещата при здравния министър кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Засилва се обаче контролът за спазване на мерките срещу разпространението на вируса.

На срещата директори на болници са докладвали, че в последните дни има покачване в броя на хоспитализираните пациенти.

"От няколко дни София е отново в червената зона, следим внимателно информацията, за да може да се предприемат мерки. На този етап не е необходимо да се променят мерките, но е важно да се спазват. Затова се засилва контролът по спазване на мерките, най-вече с търговските обекти, в градския транспорт, продължават проверките за носене на маски и спазване на дистанция", каза Фандъкова.

Всички болници в София са в готовност, има свободни легла и са снабдени с всичко необходимо, декларира тя.

"При спазване на мерките каквито са в момента смятам, че можем да задържим това ниво, а ако продължи покачването – то да бъде плавно", коментира столичният кмет.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов съобщи, че в болницата се лекуват 7 пациенти с новия британски вариант на коронавируса:

"Засега на лечение в "Пирогов" са седем пациента с новия вариант на вируса, но в никакъв случаи те не протичат по-тежко като клинична картина. Тези пациенти не са изолирани от другите, защото когато веднъж си се заразил с едната мутация, няма как да се заразиш с другата", заяви Балтов.

Той също смята, че на този етап не се налага затягане на мерки, защото не се наблюдава повишение на заболеваемостта с повече от 10%.

На срещата е била дадена задача болниците да направят проверка на апаратурата и наличностите на предпазните средства. 

Споделяне

Още от Коронавирус