Здравният министър иска 20 млн. лева допълнително към бюджета за догодина

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще поиска около 20 милиона лева повече към бюджета на министерството за следващата година. В публикувания преди ден проектобюджет за 2013 година на здравното министерство са отредени 368.2 млн. лева. Атанасова обясни, че ще поиска повече пари за Фонда за лечение на деца, тъй като с отпадането на лимита за лечение се финансират всички деца, които са одобрени.

“Към момента са одобрени около 490 деца и средствата, които ще се отпуснат за тяхното лечение, са около 8 милиона. Всички тези средства ние сме ги гарантирали чрез допълнителни средства, които ще се преразпределят от бюджета на Министерство на здравеопазването тази година. Следващата година ще поискаме повече средства“, обяви Атанасова. Първоначално в тазгодишния бюджет за Фонда за лечение на деца бяха предвидени 6 млн. лева.

Атанасова съобщи още, че другото перо, за което ще поиска повече средства, е за капиталови разходи. В представения преди ден проектобюджет парите за капиталови разходи на министерството са орязани наполовина и от 20 млн. лева се намаляват на 10 млн. лева. Атанасова възнамерява да поиска допълнително 5 млн. лева за капиталови разходи.

“Третото перо, по което ще поискаме още средства, е това за финансиране на лечебни заведения в труднодостъпните населени места“, допълни Атанасова.

Споделяне

Още от България