Здравният министър иска изборът на екип да остане в сегашния вид

“Смъртните случаи на родилки не са свързани с плащането“

Здравният министър иска изборът на екип да остане в сегашния вид

Здравният министър Стефан Константинов се обяви в петък за това изборът на екип да остане като услуга в болниците в сегашната му форма, при която има въведен таван на цените и се осъществява контрол. Това стана ясно от обясненията на Константинов пред бТВ и БТА.

“Последните трагични случаи на починали родилки не са свързани с избора на екип. В момента тече обществена дискусия по въпроса дали да има такава процедура. Ако просто забраним избора на екип ще оставим пациентите и лекарите да се договарят "на черно" и да се плаща "под масата". В други държави също съществува избор на екип“, заяви той през БТА.

“Единственият начин, по който можем да противодействаме на дадена практика е да я знаем или да я виждаме. Имаше болница, в която правеше впечатление за голям брой пациенти, избрали лекари или екип и е ясно, че там е създаван натиск над пациентите. Когато получа сигнали за подобни действия, те се наказват. Има обаче пациенти, които искат да направят избора си на лекар или екип и не може тях да ги лишаваме от тази възможност“, заяви той.

Според него няма връзка между избора на екип и качеството на оказаната медицинска помощ.

“Изборът на екип не е въведен административно, а е една практика, която постепенно се появи в болниците, всяка болница си измисляше цени и условия. През тази година регламентирахме при какви условия може да се случва това нещо. Сложихме таван на цените. Имаме статистика. В страната избор на екип се прави при около 1.5%, което е пренебрежимо малко, по-висок е този процент в София - 5%“, обясни Константинов пред бТВ. Той посочи, че най-често избор на екип се прави в акушеро-гинекологията, но пък най-много пациенти са избрали лекар или екип в Университетската болница по ендокринология в София “Акад. Иван Пенчев”. Там 80% от пациентите са избрали екип, но няма нито едно оплакване за разлика от други болници.

“Извиках директора на клиниката и му казах, че ако дойде едно оплакване, ще има санкции. Така че пациентите са в правото си да изберат екип или не, но не са длъжни“, заяви Константинов.

По думите му оплакванията от услугата избор на екип са намалели спрямо миналата година и според Константинов това се дължи на въведения ред. В момента тавана за избор на екип е 900 лева, а цената зависи от стойността на клиничната пътека, по която е приет пациентът. За пътеки до 500 лв., сред които е и раждането с 470 лв., таксата за избор на лекар не може да надвишава 250 лв., а за избор на екип не може да надвишава 350 лв.

“Аз съм сигурен, че един ден изборът на екип ще отпадне, когато заплатите на лекарите и хората са по-високи“, коментира той.

Константинов посочи, че подобна практика съществува и в страни с много по-добро здравеопазване. “Бях през уикенда в Израел, за да видя някои неща в спешната помощ и болниците. Там шефът на АГ клиниката ми каза, че има възможност да се платят 1000 долара за раждане в стая, наподобяваща домашни условия. Пациентът може да си избере и лекар като се плаща през касата на болницата и сумата се дели между лекаря и болницата, както е при нас. Така че без да съм го търсил ми се похвалиха, че има такава опция, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?