Здравният министър иска изборът на екип да остане в сегашния вид

“Смъртните случаи на родилки не са свързани с плащането“

Здравният министър иска изборът на екип да остане в сегашния вид

Здравният министър Стефан Константинов се обяви в петък за това изборът на екип да остане като услуга в болниците в сегашната му форма, при която има въведен таван на цените и се осъществява контрол. Това стана ясно от обясненията на Константинов пред бТВ и БТА.

“Последните трагични случаи на починали родилки не са свързани с избора на екип. В момента тече обществена дискусия по въпроса дали да има такава процедура. Ако просто забраним избора на екип ще оставим пациентите и лекарите да се договарят "на черно" и да се плаща "под масата". В други държави също съществува избор на екип“, заяви той през БТА.

“Единственият начин, по който можем да противодействаме на дадена практика е да я знаем или да я виждаме. Имаше болница, в която правеше впечатление за голям брой пациенти, избрали лекари или екип и е ясно, че там е създаван натиск над пациентите. Когато получа сигнали за подобни действия, те се наказват. Има обаче пациенти, които искат да направят избора си на лекар или екип и не може тях да ги лишаваме от тази възможност“, заяви той.

Според него няма връзка между избора на екип и качеството на оказаната медицинска помощ.

“Изборът на екип не е въведен административно, а е една практика, която постепенно се появи в болниците, всяка болница си измисляше цени и условия. През тази година регламентирахме при какви условия може да се случва това нещо. Сложихме таван на цените. Имаме статистика. В страната избор на екип се прави при около 1.5%, което е пренебрежимо малко, по-висок е този процент в София - 5%“, обясни Константинов пред бТВ. Той посочи, че най-често избор на екип се прави в акушеро-гинекологията, но пък най-много пациенти са избрали лекар или екип в Университетската болница по ендокринология в София “Акад. Иван Пенчев”. Там 80% от пациентите са избрали екип, но няма нито едно оплакване за разлика от други болници.

“Извиках директора на клиниката и му казах, че ако дойде едно оплакване, ще има санкции. Така че пациентите са в правото си да изберат екип или не, но не са длъжни“, заяви Константинов.

По думите му оплакванията от услугата избор на екип са намалели спрямо миналата година и според Константинов това се дължи на въведения ред. В момента тавана за избор на екип е 900 лева, а цената зависи от стойността на клиничната пътека, по която е приет пациентът. За пътеки до 500 лв., сред които е и раждането с 470 лв., таксата за избор на лекар не може да надвишава 250 лв., а за избор на екип не може да надвишава 350 лв.

“Аз съм сигурен, че един ден изборът на екип ще отпадне, когато заплатите на лекарите и хората са по-високи“, коментира той.

Константинов посочи, че подобна практика съществува и в страни с много по-добро здравеопазване. “Бях през уикенда в Израел, за да видя някои неща в спешната помощ и болниците. Там шефът на АГ клиниката ми каза, че има възможност да се платят 1000 долара за раждане в стая, наподобяваща домашни условия. Пациентът може да си избере и лекар като се плаща през касата на болницата и сумата се дели между лекаря и болницата, както е при нас. Така че без да съм го търсил ми се похвалиха, че има такава опция, посочи той.

Споделяне
Още по темата
Още от България