Здравният министър иска почти пълно затваряне на държавата до Коледа

Борисов: С нито една мярка не трябва да прекалим

Здравният министър иска почти пълно затваряне на държавата до Коледа

Здравният министър Костадин Ангелов предложи в понеделник почти пълно затваряне на държавата поне до Коледа, за да се забави разпространението на коронавируса и здравната система да си вземe глътка въздух. Той предложи пакет от по-строги мерки, сред които затваряне на училища и детски градини, заведения, молове, забрана на конференции, спортни събития, екскурзии и др., които предстои да бъдат обсъдени на Министерски съвет и с коалиционните партньори и да влязат в сила от 27 ноември, петък.

Ограничения в придвиждането и КПП-та няма да има. Ангелов каза, че резултатите от по-строгите мерки могат да дойдат от 8 до 21 дни, а по Коледа при определени обстоятелства, може да се пристъпи към разхлабването им.

"Искам да дадем на системата поне месец, за да може да се ограничи заразата", каза Ангелов. Малко след пресконференцията във Фейсбук бе обявено, че за сряда сутринта се организира протест срещу по-строгите мерки.

Новината за предлагането затваряне идва на фона на настоятелните призиви от страна на лекари и граждани за въвеждането на триседмична карантина. Въпреки това, часове преди обявяването ѝ, премиерът Бойко Борисов заръча на здравния министър и членовете на щаба срещу коронавируса "да не се прекалява с нито една мярка". Досега правителството многократно уверяваше, че няма да затваря държавата отново, но сега според здравния министър в момента това е необходимо.

"Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск. Няма да издържат лекарите ни, сестрите ни. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата", заяви той.

Детайли около прилагането на мерките предстои да се уточнят с всички министерства до края на седмицата преди здравният министър да издаде заповед.

"Не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Дори да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим хиляди наши сънародници. Само живи и здрави хора могат да вдигнат една държава. Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи", каза Ангелов. 

Какви са мерките?

- Удължаване на срока на извънредното епидемиологично положение с 4 месеца до март 2021.

- Преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски гранини и ясли, както и всякакви извънкласни дейности.

- Спиране на всякакви колективни спортни мероприятия, конгреси, конференции и частно организирани тържества.

Затваряне на всички нощни заведения.

- Спиране на работата и на други заведения, доставки на храни само по домовете.

- Преустановяване на работата на всички нехранителни магазани, вкл. молове, с изключение на аптеки, банки, застрахователни компании и други такива за платежни услуги. 

- Спиране на вътрешни и външни екскурзии, без обществения транспорт.

Очаква се промяна в коридорите за пазаруване на възрастните хора, които ще бъдат изместени сутринта.

Този път няма да бъдат въвеждани контролно-пропускателни пунктове (КПП), тъй като в момента разпространението на заразата е дифузно, а не клъстерно.

Преди здравният министър да обяви по-строгите мерки директори на болници изнесоха данни за натоварването на болничната система. На брифинга директори на болници потвърдиха, че лечебните заведения са подложени на огромен натиск. Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов каза, че активните в момента случаи на заразени лекари са над 2000. Директорът на "Александровска" Борис Богов каза, че дори психиатри са впрегнати в лечението на болни от коронавирус, а неговите колеги не са си тръгвали от отделенията с месеци и са подложени на голямо натоварване, заради което отново призова студенти-медици да се включат като доброволци. Шефът на ВМА и началник на щаба ген. Венцислав Мутафчийски отчете, че всички военни болници са подложени на голямо натоварване и обърна внимание, че има вече 4 случая на заразени повторно лекари.

По-късно Лекарският съюз приветства предложените мерки и се обяви за това те да влязат в сила възможно най-скоро.

Борисов: С нито една мярка не трябва да прекалим

Малко преди това премиерът Бойко Борисов заръча на здравния министър и щаба , че с "нито една мярка не трябва да прекалим".

Указанието беше дадено от премиера на съвещание в понеделник, провело се на фона на масови призиви от лекари и граждани за налагането на карантина за 3 седмици.

В публикувано от Борисов видео от срещата той призовава за баланс между съхраняването на здравната система, мнението на хората, които искат да работят и животът им да не спира и икономиката, без която правителството не може да осигури нито социална подкрепа, нито ваксини. 

"Проблемите са ни два. Огромна част от хората го минават леко. Минават две седмици, връщат се и казват на своите приятели, съседи, колеги: Много леко мина и отиват да работят. Считат, че са оздравели вече и че им се полага нормален живот. Затова 50% или там някъде казват, че са против мерките. Това е формалният прочит. Чисто политически много от колегите първи започнаха с локдауна веднага. Вие гледате индекса. Но гледайте и броя на оздравелите и колко са се върнали. Гледайте и като общо число смъртността 2017, 2018, 2019", призовава Борисов.

"Аз съм абсолютно съгласен с вас, че здравната ни система се бори героично в момента и затова всеки ден имаме по 1200-1300-900 оздравели. Тук действително проблемът е с хората със съпътстващи заболявания, по-възрастните хора. Аз го изкарах много тежко. Още усещам, че съм тежко засегнат. Огромната част, обаче от младите хора, не го усещат така. Довчера говориха, че с маските искаме да им затворим устите. Сиреч, от една страна имаме болниците, медицинския персонал, който изнемогва, който прави геройства. От другата страна имаме обществено мнение, което счита, че това ще мине или минава лесно. 20% не вярват изобщо, че има вирус. Независимо, че всеки ден в медиите има по няколко часа и за САЩ, Великобритания и целия ЕС", казва той.

"В същото време за икономиката, за пазара, всичко това, което ние направихме за увеличението на доходите, можем да си го позволяваме само в една работеща икономика. Защото ние тепърва като дойдат ваксините, дай боже да дойдат по-бързо, но там цифрата ще е над 300 млн. лева. Защото ние заедно с всички държави в ЕС солидарно в поръчки на ЕК участваме", допълва Борисов.

"Винаги на първо място е стоял животът и здравето, с нито една мярка не трябва да прекалим. С нито една мярка не трябва да тревожим хората. Защото обездвижването, стоенето вкъщи, чисто на психиката им влияе. И трябва да можем да обясним защо тези, които са здрави защо пак трябва да спазват, защото са приносители.. Това трябва вие да го обяснявате и да успокоявате хората, целият свят е в тази пандемия", заръчва Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?