Здравният министър иска разследване на причината за смъртността по време на пандемията

Сертификатите за ваксинация ще бъдат свободно достъпни

Здравният министър иска разследване на причината за смъртността по време на пандемията

Според служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров трябва да се разследва причината за "ужасяващата смъртност" в България по време на пандемията.

"Първата цел е не да се търси отговорност, а да направим така, че да не се повтори това нещо. Защото, ако не положим усилие да анализираме кое е довело до ужасяващите нива, това ще ни си случи отново. Ако сме разумни, сме длъжни да проверим обстоятелствата и да изведем поуките. Ако се открие незаконно поведение на длъжностни лица, ще им се потърси отговорност", каза той пред БНР.

Той добави, че сертификатите за ваксинация ще бъдат свободно достъпни за имунизираните хора. За целта ще бъдат направени промени от "Информационно обслужване", което поддържа сегашната система. В момента ваксинираните могат да получат сертификата с електронен подпис, от личния си лекар или от мястото, където са били имунизирани. След промените сертификатът ще бъде достъпен с ЕГН, номер на лична карта и номер на партидата на приложената ваксина.

Министърът поясни, че досега единен протокол за лечение на Covid-19 не е имало, затова е назначил работна група, която да изготви правилата.

Според него една от грешките, довели до печалните последици от ковид кризата е, че са се взимали решения от политици за неща, които не разбират.

"Сега искам да върнем тази нормалност - експертите да вземат решенията... Атакуват ни хора, които доведоха до пълна катастрофа борбата с пандемията. Ние сме последни по ваксинация, първи по смъртност, последни по брой тествани хора, а ограничителните мерки се прилагаха с политически и предизборни мотиви. Тези хора вместо да се извинят, се опитват да измислят проблеми", добави Кацаров.

По думите му в момента обстановката с коронавируса е сравнително спокойна, но броят на ваксинациите е малък. "Въпреки че реорганизирахме процеса, хората не желаят да се ваксинират. Стартирахме и информационна кампания", каза още министърът.

Обсъжда се даряване на ваксини за страни от Западните Балкани, които не са в Европейския съюз. "Интересът е много голям", допълни д-р Кацаров.

Той коментира проблемите в Александровска болница. По думите му състоянието на лечебното заведение в парично отношение е лошо, като общата финансова загуба е 68 млн. лева. "До дни ще има решения по случая. Но големите дългове са натрупани по времето на д-р Костадин Ангелов (бившият здравен министър - бел. ред.)", посочи Кацаров.

Здравният министър поясни, че се работи по плана за възстановяване и развитие:

"В него бяха наблъскани предимно средства за поставяне на стиропор и изолация на държавни и общински болници. ЕК е посочила, че това трябва да се промени. Но под натиска на правителството това не се е направило... Имаме програма за регионално развитие, свързана с начини за подобряване на възможността и на капацитета на здравната система да реагира на такива епидемии. Тя е за около 150 млн. лева. Срокът е удължаван двукратно. Няма критерии за това кой може да кандидатства. Повечето болници не знаят, че могат да кандидатстват. Сега наново се правят критериите".

Споделяне

Още от Коронавирус