Здравният министър към директори на болници: Свободията свърши

Шеф на болница поискал спешно от МЗ 70 000 лева за ремонт, който струва 17 000 лева

Здравният министър към директори на болници: Свободията свърши

Свободията за мен свърши. Това заяви здравният министър Николай Петров пред депутатите от парламентарната здравна комисия по повод управлението на държавните болници. Той даде да се разбере пред депутатите, че ведомството му е констатирало редица нередности и дисбаланси при управлението на болниците, които ще държи да бъдат поправени.

За сравнение същата заявка даде предшественикът му Петър Москов през март 2015 година, обръщайки се към директорите на болници с фразата: “Купонът свърши“, но както става ясно от изнесените от Петров данни, все още продължава.

Петров даде пример, че няколко лечебни заведения купуват лекарства на цени над тези от позитивния лекарствен списък, т.е. над пределните законови цени, от което нанесените щети на болниците варират между 90 000 и 600 000-700 000 лева.

Освен това Петров даде пример с директора на столична болница, който написал писмо до Министерството на здравеопазването със спешно искане да бъдат отпуснати 70 000 лева за гръмнал транформатор. В писмото се посочвало, че аварията заплашва да спре топлата на вода на болницата и тя да спре да функционира.

Петров обясни, че като бивш военен изпратил свой човек в болницата, който открил писмо от ЧЕЗ, в което се посочвало, че ремонт на трансформатора ще струва 8000 лева, а друга фирма предлага 9 000 лева за ремонт на котелното. Така общата стойност на ремонта била 17 000 лева, а директорът на болницата искал спешно 70 000 лева.

Петров изпратил един от своите заместници в болницата, където в 16.30 часа в делничен ден не присъствал никой от ръководството на болницата, а пазачът бай Иван не могъл да се свърже с началниците на никой от оставените телефони.

“Ето в този случай ще взема крути мерки“, закани се Петров пред депутатите.

Министърът даде и друг пример за това, че е поканил директора на Майчин дом в София и му дал точни указания колко трябва да струва храната в болницата, какво да е съотношението между разходи за дейност и лекарства и т.н.

Повод за коментара на Петров станаха данни от анализ на МЗ, който показва, че само три болници в страната са на печалба и не са задлъжнели. Това са болницата в Монтана, университетската болница в Плевен и университетската болница “Свети Иван Рилски“ в София, за която пък служебният здравен министър Илко Семерджиев твърдеше, че е с дългове и под този предлог върна бившия ѝ директор Дечо Дечев.

Също в четвъртък Петров е имал среща с директори на областни болници, на която е призовал директорите им да преразгледат всички договори, които са сключвани, и да търсят възможно най-ефективния начин за разходване на средства. За пример той е дал договорите за превоз на пациенти на диализа. "Външни фирми оскъпяват много повече тази дейност, отколкото ако я извършва самата болница", обяснил министърът.

Той е заявил, че трябва да се изчистят всички неразумни харчове, за да може да поиска от премиера и финансовия министър увеличение на бюджета. Той посъветвал болничните директори да вземат пример от колегите си в частните лечебни заведения и да търсят най-ниската цена при закупуване на техника, лекарства и консумативи. "Хубаво е, когато пазарувате, да имате мярка единица за сравнение", е заявил Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от България