Здравният министър: Може би става дума за престъпен мениджмънт в девинската болница

Здравният министър: Може би става дума за престъпен мениджмънт в девинската болница

Може би става въпрос и за престъпен мениджмънт на болничното заведение, продължил с години. Така здравният министър Десислава Атанасова коментира в неделя пред БНР ситуацията с болницата в Девин и закриването ѝ.

Държавата няма да изплати дълговете на болницата, които възлизат на близо два милиона лева, повтори Атанасова и добави, че не е редно с парите на данъкоплатците да се покриват задължения направени от конкретни хора.

Няма да оставим без здравна помощ българските граждани, защото това е конституционно задължение на България, но това не може да стане без ангажираността на местната власт. Тя очевидно е абдикирала от интересите на хората. Недопустимо е болницата да има дългове от над два милиона, каза още здравният министър.

В събота полиция трябваше да се намеси, за да разчисти пътя на Десислава Атанасова до сградата на общината в Девин. Тя беше посрещната от стотици девинчани с плакати, викове "Искаме си болницата", "УУУ" и "Оставка". Атанасова трябваше да разговаря с управата на града за евентуалните възможности за запазване на постоянната медицинска помощ в общината.

От няколко дни трите общини Девин, Доспат и Борино протестират с искания държавата да помогне на местната болница да изплати дълговете си и да възстанови работа. Те настояват министерството да даде заем на общината, но здравният министър няколко пъти отказа с мотив, че няма как държавата да финансира общинска структура.


Според Атанасова случващото се в момента в Девин е политическо заиграване. Вчера имаше общински съветници, които излязоха с написани пледоарии, отбеляза тя в неделя пред БНР и попита - защо до момента са мълчали, а сега са така гласовити?

Министър Атанасова отново е предложила варианта на здравното министерство, а именно болницата в Девин да стане филиал на Многопрофилната болница в Смолян.

Стана ясно, че персоналът от болницата вече работи в други лечебни заведения и би могъл да се завърне в Девин, само ако му бъдат изплатени всички задължения. Близо 500 хиляди лева са дълговете към персонала за заплати по трудови и по граждански договори и за осигуровки.

Около 340 млн. лв. са дълговете на държавните и общинските болници в България, съобщи още здравният министър. Атанасова не пожела да уточни каква част от задълженията са за лекарствени продукти. Следват задълженията за медицинските изделия, консумативи, хранителни продукти. "Напоследък има проблем с търговете в някои лечебни заведения. След като тези търгове преминаха от възлагане от Министерството на здравеопазването към лечебните заведения, фирмите не участват", заяви Атанасова.

Тя обяви, че се обмислят различни варианти като начин на възлагане, включително и законът да дава възможност няколко лечебни заведения да се обединят, за да предложат повече като търсени количества лекарства. "Надяваме се това да предизвика интереса на фармацевтичните компании", допълни здравният министър.

Атанасова коментира и възнагражденията в Районните центрове по трансфузионна хематология, заради които половината служители на кръвния център в Стара Загора напуснаха. Атанасова заяви, че увеличение е имало и заплатите им вече са 16.63 %, считано от 1 ноември.

"Нашето настояване беше за увеличение от 1 октомври с 18 %, но Министерството на финансите не ни даде положително становище", каза Атанасова.

Тя не смята, че работещите в районните центрове по трансфузионна хематология ще постигнат по-голямо увеличение като изпадат в крайности да подават оставки.


Атанасова подчерта, че 50% увеличение на заплатите, каквото искат протестиращите в кръвните центрове, е недостижимо.

Споделяне

Още по темата

Още от България