Здравният министър набеди КС за натоварването на НЗОК с нови дейности

Търсят се варианти за финансиране на интензивните грижи на нивата от миналата година

Николай Петров, сн. БГНЕС

Здравният министър Николай Петров изключи възможността интензивните грижи да бъдат върнати обратно към здравното министерство заради недоволството от методиката, по която НЗОК ги финансира от тази година. От началото на година анестезиолози предупреждават, че средствата, с които ги финансира касата, са драстично занижени спрямо това, което са получавали миналата година от министерството.

На въпрос обмисля ли се връщането на интензивните грижи в министерството, Петров отговори: "Всички за това мечтаят, но няма как да стане, защото е решение на Конституционния съд". Репликиран, че такова решение няма, той доуточни: "Не, не се бъркаме. От миналата година би трябвало да е, когато е взето това решение да преминат към НЗОК".

През миналата година Конституционният съд обяви за противоконституционен трансфера от бюджета на НЗОК към бюджета на здравното министерство, с който бяха финансирани различни дейности, включително и интензивните грижи. Трансферът беше въведен по идея на бившия финансов министър Симеон Дянков с цел икономия на средства от държавния бюджет, като по този начин бюджетът на НЗОК от няколко години субсидираше министерството.

След като тази субсидия бе обявена за противоконституционна, мнозинството на ГЕРБ прехвърли от министерството към НЗОК поредна порция от медицински дейности – интензивните грижи, ваксините, ин витро процедурите, амбулаторното проследяване на пациенти с психични заболявания и кожно-венерически заболявания, както и онкодиагностиката с РЕТ-скенери. По този начин на практика решението на КС беше заобиколено, а бюджетът на НЗОК допълнително натоварен.

Петров съобщи, че в понеделник ще има разговор с управителя на НЗОК Пламен Цеков за финансирането на болниците и интензивните грижи.

От понеделник започва да функционира и работна група с водещи специалисти по интензивно лечение от университетски, областни и по-малки болници, за да се изчистят проблемите по методиката за финансиране на интензивното лечение. Той съобщи, че групата ще трябва да преработи и коригира процедурите за интензивно лечение – какви ще бъдат изискванията, критериите, продължителността.

"Стремежът ще бъде на база на оценка къде се извършва това лечение реално да се върнем към заплащането от миналата година, което беше 500 лева на ден. Но на база бюджета, с който разполагаме", уточни той.

Двамата с Цеков ще обсъдят и вариант, след като се направят разчети, дали може да се разчита на резерва на НЗОК за финансиране на интензивните грижи. Отсега е ясно, че голяма част от резерва трябва да отиде за общото финансиране на болниците, тъй като сегашният бюджет на НЗОК за болнична помощ покрива бюджетите им за десет месеца от годината.

Петров изрично уточни, че бюджетът на касата няма да бъде подлаган на риск.

На въпрос той ли е предложил състава на новия Национален съвет по цени и реимбурсиране, който занапред ще регулира цените на лекарствата, Петров отговори: "Ние предложихме около 30 имена и беше решено на ниво Министерски съвет".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?