Здравният министър назначи нов временен борд на „Пирогов”

Временен управителен съвет ще ръководи Института за спешна медицинска помощ „Пирогов” до провеждането на конкурса за изпълнителен директор и назначаването на нов борд. Това съобщи в Хасково в петък министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. Във временния борд влизат и.д. директорът на болницата доц. Владислав Христов, назначен преди два дни на мястото на подалия оставка доц. Спас Спасков, зам.-министърът на здравеопазването Атанас Додов и Веселка Димитрова от финансовото министерство.

Кадровите промени в ръководството на института станаха след няколкоседмичен протест на медиците от „Пирогов”, който завърши преди два дни, но медиците останаха в стачна готовност.

След като в четвъртък работещите в „Пирогов” се оплакаха, че няма кой да разпише документите за заплатите им, в петък министър Гайдарски каза, че той ги е разписал.

Гайдарски съобщи още, че конкурсът за изпълнителен директор ще се проведе на 6 август.

Междувременно научният и медицинският съвет в "Пирогов" разпространи декларация, с която се настоява да се създаде комисия от работещи в болницата, която до месец да изготви програма за преструктуриране и оздравяване на лечебното заведение.

Декларацията е подписана от 14 началници на клиники и секции в болницата. Според тях съветът на директорите и Министерството на здравеопазването (МЗ) трябва да поемат ангажимент за изпълнението на програмата.

Да се изработи ясна правителствена политика за финансирането и структурирането на болничната спешна помощ, особено по отношение на университетските болници и "Пирогов", отбелязват лекарите в декларацията.

Принципалът на "Пирогов" да дефинира ясно и точно задачите и функциите, които лечебното заведение трябва да изпълнява, съгласно протокола от 27 юни на контактната група на МЗ и съвета на директорите на "Пирогов", се допълва в декларацията.

В документа се посочва, че е съставен след разглеждане на предложенията за преструктуриране на лечебното заведение, които са направени от експерти на МЗ, но лекарите не ги подкрепят.

Споделяне

Още от България