Здравният министър назначи нов временен борд на „Пирогов”

Временен управителен съвет ще ръководи Института за спешна медицинска помощ „Пирогов” до провеждането на конкурса за изпълнителен директор и назначаването на нов борд. Това съобщи в Хасково в петък министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. Във временния борд влизат и.д. директорът на болницата доц. Владислав Христов, назначен преди два дни на мястото на подалия оставка доц. Спас Спасков, зам.-министърът на здравеопазването Атанас Додов и Веселка Димитрова от финансовото министерство.

Кадровите промени в ръководството на института станаха след няколкоседмичен протест на медиците от „Пирогов”, който завърши преди два дни, но медиците останаха в стачна готовност.

След като в четвъртък работещите в „Пирогов” се оплакаха, че няма кой да разпише документите за заплатите им, в петък министър Гайдарски каза, че той ги е разписал.

Гайдарски съобщи още, че конкурсът за изпълнителен директор ще се проведе на 6 август.

Междувременно научният и медицинският съвет в "Пирогов" разпространи декларация, с която се настоява да се създаде комисия от работещи в болницата, която до месец да изготви програма за преструктуриране и оздравяване на лечебното заведение.

Декларацията е подписана от 14 началници на клиники и секции в болницата. Според тях съветът на директорите и Министерството на здравеопазването (МЗ) трябва да поемат ангажимент за изпълнението на програмата.

Да се изработи ясна правителствена политика за финансирането и структурирането на болничната спешна помощ, особено по отношение на университетските болници и "Пирогов", отбелязват лекарите в декларацията.

Принципалът на "Пирогов" да дефинира ясно и точно задачите и функциите, които лечебното заведение трябва да изпълнява, съгласно протокола от 27 юни на контактната група на МЗ и съвета на директорите на "Пирогов", се допълва в декларацията.

В документа се посочва, че е съставен след разглеждане на предложенията за преструктуриране на лечебното заведение, които са направени от експерти на МЗ, но лекарите не ги подкрепят.

Споделяне
Още от България

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?