Здравният министър не вижда конфликт в пътуване до САЩ на чужди разноски

Здравният министър не вижда конфликт в пътуване до САЩ на чужди разноски

Здравният министър Божидар Нанев заяви в петък, че не вижда конфликт на интереси в пътуването си до САЩ през ноември, разходите по които бяха поети от две неправителствени организации.

Нанев, зам.-председателят на парламента и шеф на здравната комисия Лъчезар Иванов и директорката на Агенцията по трансплантациите Теодора Джалева пътуваха до САЩ по покана и за сметка на федерацията "Американски граждани от български произход" и на "Евроатлантическия фонд". Шеф и на двете организации е Румен Хичев. Той обаче е и директор на тъканната банка "Остеотех", чиято дъщерна компания "Остеоцентър България" в момента работи с 13 държавни болници, чийто принципал е здравното министерство. Сред лечебните заведения са "Света Екатерина", ВМА, "Царица Йоанна", "Пирогов".

Преди ден премиерът Бойко Борисов съобщи пред журналиста от Канал 3 Сашо Диков, че ДАНС проверява "Остеотех" във връзка с пътуването на Нанев. Борисов обаче е получил уверение от Нанев, че няма конфликт на интереси. Иначе по думите на Борисов той не успял да получи отговор кое е наложило пътуването да стане на чужди разноски.

Нанев заяви в петък, че е съгласувал поканата за пътуването с Държавния департамент на САЩ, българското Министерство на външните работи и с българското посолство в САЩ. По думите му командировката е била одобрена от тези ведомства и поради това той не вижда нищо нередно в нея.

"Още при получаването на поканата първо отговорих, че е нужно съгласуване, защото в програмата имаше срещи на правителствено ниво. Срещнах се с двама зам.-министри на здравеопазването на САЩ“, обясни Нанев.

Според здравното министерство няма конфликт на интереси, защото нито една фирма от български или чужд произход не е участвала в поемането на разноските по тази визита, а те са поети от неправителствени организации. Оттам изтъкват като аргумент и това, че министерството и в частност Нанев не са страна по договор с "Остеоцентър".

"Защо се търси само конфликт, а не се посочват позитивите", каза Нанев и даде пример с това, че "Остеоцентър" снабдява болниците с безплатни алографти, които са много скъпи. Алографтите са обработени по специални методи тъкани - костна тъкан, сухожилия и др, които се трансплантират. Получаването на един алографт струва между 7 000 и 50 000 долара.

Не е ясно обаче какво количество донорски материали са дадени от болниците за преработка на компанията. Но е сигурно, че за тъканните банки има изгода, тъй като компаниите, занимаващи се с тази дейност реализират годишна печалба в размер на стотици милиони долари.

Същевременно от 2003-та до средата на миналата година броят на трансплантираните у нас алографт продукти е само 387.

Освен “Остеоцентър“ в България има още четири тъканни банки, но те работят с по две-три болници.

Нанев заяви, че няколко месеца преди командировката Хичев е бил избран за президент на Европейската асоциация на тъканните банки. “Това означава, че този човек е признат по някакъв начин“, коментира Нанев.

Той изрази огорчение от факта, че никой не говори за това, че Хичев е довел американски неврохирурзи в България, които са оперирали безплатно у нас шест деца, а “Остеотех“ е дарявала офис и медицинско оборудване на болници, плащала е обучения на специалисти.

Споделяне

Още по темата

Още от България