Здравният министър няма да отстъпва от намалението на надценката на лекарствата

Десислава Атанасова

Здравният министър Десислава Атанасова няма да отстъпи пред възраженията и протестите на собствениците на аптеки и ще изпълни намерението си за намаляване с 2 процентни пункта на печалбата на дистрибуторите на лекарства и на аптеките. Това обяви министър Атанасова пред бТВ в сряда.

Тя заяви още, че тези мерки ще бъдат разписани в наредба на Здравното министерство. Според Атанасова намалението на надценката няма да доведе до затваряне на малки аптеки, както се опасяват фармацевти.

От своя страна в открито писмо пациентски организации изразиха подкрепа за действията на здравия министър. От Националната пациентска организация и Българската асоциация за закрила на пациентите смятат, че мерките, предприети от Министерството на здравеопазването, са в правилната посока. Пред БНР нейният председател д-р Станимир Хасърджиев каза:

"И в момента много български граждани, особено пенсионери, дават цялата си пенсия за лекарства, така че ние подкрепяме всички усилия, насочени към намаляване на цените. Разбира се, при яcни гаранции, че всяко намаляване на цените няма да доведе до затваряне на аптеки".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?