Здравният министър обмисля да махне шефката на медицинския одит

Здравният министър Стефан Константинов може да отстрани в следващите дни директорът на Изпълнителната агенция “Медицински одит“ доц. Златица Петрова. Константинов заяви в във вторник пред БНТ, че все още не е взел решение за смяната ѝ, но коментира, че “това не е човекът, който трябва да работи там”.

“В следващите дни ще има развитие по въпроса“, посочи той. Работата на одитната агенция е да прави планови и тематични проверки в болничните заведения за спазването на медицинските стандарти по сигнали на пациенти или по повод възникнали проблеми.

Константинов обяви през ноември, че здравното министерство започва проверка на работата на агенцията, добила известност като “медицинска полиция“, тъй като се усъмни в обективността на извършена от одита проверка в болница “Свети Иван Рилски“. Причината бе, че директорът на болницата Дечо Дечов се оплака, че нарушения, заснети от камерите в болниците, липсват в доклада на агенцията.

Във вторник министърът обяви, че при направените проверки са открити нарушения.

“Ами, нарушенията са, значи, най-различни. Първо, забавяне на проверки. Следващото нещо, документи, които не са направени по надлежния ред и следователно лесно отпадат в съда. Следващото нещо беше документи, които са издавани на база на заповед, която обаче е напред във времето, което значи, че те и вероятно са писани по-късно. Сключвани договори, след като е извършена някаква дейност, а не първоначално договор, пък след това -  възлага се дейността и да се каже експертно становище. Документи, където едно лице - с два съвсем различни подписа,  което поставя под съмнение какво се е случвало. Раздаване на допълнително материално стимулиране не по установения ред. Аз лично мога да кажа, че съм не особено доволен от отношението към сигнали“, каза Константинов.

Константинов е особено подразнен, че след като са установени нарушения в агенцията работещи в нея са организирали подписка в защита на Петрова и са я изпратили в Народното събрание.

Той коментира, че отстраняването на Петрова не е въпрос на мъжество, а на вземане на решение. “Просто не съм взел това  решение към 8.30 часа на днешна дата... Аз мисля, че такива решения най-малкото е  важно да ги чуват хората, които са засегнати първо, а не да бъдат обявявани през медиите“, каза Константинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?