Здравният министър обмисля премахване на районите за Бърза помощ

Набелязали сме някои идеи за облекчаване на работата на Бърза помощ, колегите ми проверяват дали могат да се реализират законово, каза на пресконференция служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков, представяйки екипа и приоритетите в работата си.

Сред обмисляните възможности са прерайониране и премахване на районирането на обхвата на спешната медицинска помощ. Целта е да не среща проблем с това къде да се закара пациента, да не се возят пациенти напред-назад из София, заради болници, които отказват да ги приемат, коментира министърът.

Колегите имат практически проблеми, когато отиват в болница с пациент, екипът в болницата не го поема и не го транспортира до скенер, рентген или лаборатория, това го прави екипът на Бърза помощ, даде пример Ненков, цитиран от БТА. Според него има практики в няколко такива болници, които ще бъдат пресечени.

Бърза помощ има проблем с превозването на хора, които са починали по улиците, това не е тяхна работа, водят се разговори с шефа на Александровска болница, където се намира съдебна медицина, за да бъде облекчена Бърза помощ, коментира още Ненков.

По-рано в понеделник той се е срещнал с представители на Бърза помощ - лекари, медицински сестри, диспечери и шофьори на линейки, за да си изясни ситуацията и да няма съмнения при вземането на решения.

По думите му има вариант за малко увеличение на парите на хората, но той трябва да се "облече" законово. Увеличаването на парите е труден процес, който не знам дали ще успея да постигна за тези два месеца, отбеляза Ненков.

Не знам каква част от тази програма за Спешна помощ ще успеем да постигнем, надявам се да направим максималното, допълни здравният министър.

Той коментира още, че болничният на директора на Спешна помощ д-р Георги Гелев изтича в средата на август. Предстои ми среща с него, ако се чувства добре и може да изпълнява ефективно задълженията си, няма причина да не се върне на работа на този етап, каза Ненков.

Споделяне

Още от България