Здравният министър обяви промяна във финансирането на болниците

Ще се отчитат и усложненията и придружаващите заболявания на пациента, но неясно откога

Здравният министър обяви промяна във финансирането на болниците

Предстои да бъде променен моделът на финансиране на болниците, като бъдещият механизъм на заплащане ще отчита не само заболяването, с което е приет съответният пациент, на и получените по време на лечението усложнения, както и придружаващите заболявания. Това съобщи в петък във Варна министърът на здравеопазването Таня Андреева. По думите ѝ проектът за новия начин на финансиране ще бъде реализиран с помощта на Световната банка, но не стана ясно кога може да се очаква да заработи той.

Здравният министър призна, че в момента клиничните пътеки дават изкривен подход към лечението на пациента, но също така и че няма подготовка за въвеждане на диагностично свързани групи.

В момента по скоро е рядкост в отделенията по съответните болести при лечение на пациент с придружаващи заболявания да се правят консултации и и да се полагат грижи и за тях- Проблем са и усложненията, които често излизат извън обхвата на съответното отделение, в което е настанен за лечение пациентът.

Заставам твърдо зад колегите си лекари в протестите им, каза Андреева.

"За мен е изключително порочен подходът, при който болниците все повече търпят преса от страна на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Аз ще призова и надзора на касата, все пак когато разпределя и приема  бюджети в бъдеще да се съобразява с това, че публичният ресурс освен за лекарствени медицински изделия, за мен лично е много по-важно да отива за дейност, защото абсурдно големите, истински работещи лечебни заведения, да не могат да получат ресурса си за изработеното", заяви здравният министър.

Министърът посочи, че постановлението на Министерския съвет, с което се въвеждат лимити за работата на лечебните заведения ще бъде променено, особено текстовете, които притесняват болниците.

Именно това постановление предизвика лекарите да излязат на национален протест в четвъртък и да дадат срок до края на май на правителството да реши проблема, който ще остави хиляди пациенти без лечение. В противен случай те заплашиха с ефективни стачки.

За твърденията, че дефицитът на НЗОК достига 400 милиона лева, Андреева посочи, че не е правен точен анализ за недостига и не е ясна конкретната сума. Тя увери, че ще се търсят механизми, за да могат болниците да си получат средствата. Няма вариант лечебните заведения да не получат пари за извършени дейности, но финансите ще бъдат изплащани след строги проверки, заяви министърът.

Въвеждането на лимити и връщането към бюджетното финансиране ще доведе до нарастване на дълговете, фалити и закриване на част от болниците, коментира от своя страна доктор Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, цитиран от БНР.

Други последствия от въвеждането на лимити са ограничаване на конкуренцията между лечебните заведения, още по-тежки национални диспропорции в предлагането на медицински услуги, влошаване на качеството на медицинската помощ. По думите на доктор Кацаров налагането на лимити означава, че част от пациентите няма да получат своевременно безплатен достъп до медицинска помощ, което им се гарантира по конституция.

Споделяне

Още по темата

Още от България