Здравният министър остави вратичка за надлимитно плащане на болниците

Здравния министър Николай Петров, сн: БГНЕС

Здравният министър Николай Петров заяви, че ще бъде направен анализ и след това ще се реши дали да бъде платена от резерва на здравната каса надлимитната дейност на болниците за миналата година в размер на 19 млн. лева. Той обясни пред депутатите по време на петъчния парламентарен контрол, че в началото на септември ще има готовност за конкретни предложения.

"Проблемът не е само в тези 19 млн. лева, а доста по-голям", каза Петров и посочи, че аналогии с години назад показват, че е станало "хронично май-юни винаги да има напрежение и да се пипа резервът". Той припомни, че неизплатената надлимитната дейност на болниците от 2015 година досега е над 70 млн. лева. Здравният министър съобщи, че в четвъртък е имал разговор с финансовия министър Владислав Горанов по въпроса с надлимитната дейност на болниците.

Преди ден управителят на Националната здравно-осигурителна каса (HЗОК) Глинка Комитов за пореден път декларира, че касата няма пари да плати надлимитна дейност, за което Лекарският съюз се готви да съди касата. Комитов дори коментира, че иска касата да бъде осъдена, за да знае какво да прави. Практиката от последните години е НЗОК да не плаща дейността, изработена от болниците над договорените бюджети, защото я счита за незаконна.

Решението за плащането на надлимитната дейност на болниците за миналата година беше взето от надзора на НЗОК на 18 януари, в последните дни на втория кабинет “Борисов“. Преди десетина дни обаче се оказа, че касата няма пари да покрие тази дейност, тъй като в бюджета ѝ отново се очертава дефицит и трудно ще се справи и с плащането на тазгодишните дейности.

Петров изрази тревогата си от възможността да се намалят цените на клинични пътеки и медицински дейности, ако болниците превишат лимитите си, каквато възможност е разписана в Националния рамков договор. Болниците разполагат със 133 млн. лева средномесечно или общо 137 млн. лева със заложения 3% буфер.

“Цените ще бъдат намалени, ако болниците надвишат буфера от 3% в бюджетите си. Вероятно вие ще се произнесете дали това ще бъде принципът“, обърна се Петров към депутатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България