Здравният министър отново бламиран в парламента

Ключов законопроект на здравния министър Стефан Константинов не получи достатъчно гласове и бе отхвърлен в четвъртък от парламентарната здравна комисия. Промените в Закона за лечебните заведения предвиждат Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да избира с кои лечебни заведения да работи в различните области на страната като те се конкурират за договор с нея.

Освен това се фиксира минимален брой легла, които трябва да имат болниците – изискване, което бе заложено в наредба, но падна във Върховния административен съд в края на миналата година.

Тези две предложения получиха множество критики както от депутати от опозицията, така и от представители на лекарското съсловие, присъстващи в залата.

Здравният министър коментира, че изискването за минимален брой легла е паднало в съда, защото е регламентирано в наредба без да съществува във висшестоящ нормативен акт. Ваньо Шарков от Синята коалиция обаче посочи, че в мотивите на съда се посочва, че това изискване ще затрудни болниците и се явява пречка за тяхната работа.

Мая Манолова от БСП коментира, че законопроектът цели ликвидирането на малките общински болници. С влизането на закона в сила националната здравна карта става задължителна във всяка област, НЗОК ще сключва договори с фиксиран брой болници. Там, където има твърде много здравни заведения, НЗОК ще пресява с кои ще работи.

Според Константинов общинските болници са защитени, тъй като нови болници възникват основно в големите градове.

В подкрепа на законопроекта гласуваха девет от десетимата депутати на ГЕРБ в комисията като някои от тях вдигнаха ръка с видимо нежелание. Предварително обаче бе ясно, че гласовете им са недостатъчни за минаването на законопроекта, тъй като от всички останали политически сили обявиха, че няма да го подкрепят, и гласуваха “против“ и “въздържал се“.

Споделяне

Още от България