Здравният министър пак увери, че току-виж махнала шефа на Фонда за лечение на деца

Таня Андреева

Министърът на здравеопазването Таня Андреева отново обяви в четвъртък, че няма да се колебае да махне шефа на Фонда за лечение на деца Ива Станкова, ако тя не си върши работата. В Троян пред журналисти министърът заяви, че "д-р Станкова е добър лекар, педиатър, менажирала е медицински център и има много предложения за промяна в работата и оптимизацията във фонда и аз ѝ казах, че разчитам на нейната добра преценка дали би могла да се справи с промяната на философията на работата на фонда, защото той не може да функционира по този начин".

Това е поредния ден, в който здравният министър и нейната подчинена си разменят реплики чрез медиите около това дали д-р Станкова ще остане или няма на поста директор на Фонда за лечение на деца. Твърдата в началото закана на д-р Андреева да махне шефа на фонда постепенно стана по-мека, докато позицията на д-р Станкова се втвърди, че няма да подава оставка. Сред публиката остана усещането, че конфликт и напрежение има и развръзката предстои.

Здравният министър повтори и в Троян, че трябва да се промени организацията на работата на фонда, тъй като в последните години се увеличава броят на медицинските досиета, които фондът разглежда и по които взима решения.

Таня Андреева припомни, че преди месец е била сформирана работна група със задача да предложи оптимизация в работата на фонда, по отношение на административния капацитет и предложения за промени в правилника за работа на фонда.

Следващата седмица на заседание на Обществения съвет ще бъдат обсъдени тези предложения.

Министър Андреева коментира и методиката за разпределяне на бюджетите за дейност на лечебните заведения, предложена от управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова, за която Надзорният съвет не е могъл да стигне до решение.

"Винаги съм застъпвала тезата, че финансовият ресурс на касата в по-голяма част трябва да отиде за финансиране на дейности в лечебните заведения и да се работи върху по-гъвкави механизми, така че да се намали разходването на публичния ресурс за медикаменти и медицински изделия, заяви министърът.

Тя допълни, че е готова да изложи тезата си и на извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

Споделяне

Още по темата

Още от България