Натиск

Здравният министър поиска оставката на управителя на НЗОК Пламен Цеков

Лекарският съюз бойкотира преговорите за нов рамков договор докато той оглавява касата

Таня Андреева, сн. БГНЕС

Здравният министър Таня Андреева поиска в петък оставката на директора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков, въпреки че касата е независима институция и министърът няма правомощия за намеса в работата ѝ.

“С оглед на това, че липсва нормален диалог между институциите – Министерството на здравеопазването, НЗОК, Народно събрание, мога единствено да се присъединя към искането на съсловните организации за оставката на Пламен Цеков”, заяви по време на петъчния парламентарен контрол Андреева.

 

По-рано през деня от Българския лекарски съюз също припомниха исканията за оставка на Цеков и обявиха, че няма да участват в преговорите за нов рамков договр, докато той е начело на касата.

 

Андреева се оплака, че управителят на НЗОК ѝ е отказал информация за финансовото състояние на институцията, като ѝ е отговорил, че законът не ѝ дава право да получи тази информация.

 

За да бъде махнат Цеков от поста, в парламента трябва да бъде внесено и гласувано предложение за освобождаването му и на негово място да бъде избран нов управител. Очаква се предложение за смяната на Цеков да бъде внесено в парламента в най-скоро време, възможно е това да стане още през следващата седмица. Най-вероятен наследник на Цеков на поста е бившият директор на касата по времето на тройната коалиция Румяна Тодорова.

 

Още с идването си на власт управляващите направиха заявка за смяната на Цеков, който е назначение на ГЕРБ и преди това беше депутат от бившата управляващата партия. В последните седмици упреците и атаките към управителя на касата зачестиха. Представители на управляващото мнозинство, включително и премиерът Пламен Орешарски многократно коментираха, че НЗОК е в лошо финансово състояние и едва ли не е пред колапс, което беше отхвърлено от Цеков.

 

Самият Цеков коментира в петък, че исканията за оставката му са политически.

 

Изказването на Андреева веднага провокира и реакция в редиците на ГЕРБ. Бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че поисканата оставка на управителя на НЗОК е “поредната проява на ярка некомпетентност“ от страна на Андреева. Атанасова заяви, че в момента не са налице законовите условия за смяната на Цеков, а именно да има влязла в сила присъда за умишлено нарушение от общ характер, да е установен конфликт на интереси, да има системно нарушаване на задълженията му като управител, да има невъзможност да изпълнява задълженията си за срок по-дълъг от 3 месеца, да е мъртъв или да си подаде оставката.

 

“За мен, освен това, че д-р Цеков е избран за управител на НЗОК по време на мандата на ГЕРБ и че е бил редови член на ГЕРБ, няма никаква друга обективна причина да се иска неговата оставка”, посочи Атанасова.

 

По-рано в петък Българският лекарски съюз обяви, че е решил да не преговаря за следващ рамков договор, докато НЗОК се оглавява от Пламен Цеков.

 

С рамковия договор между лекарите и здравната каса се определят цените и обемите на медицинската помощ за всяка следваща година, а ако договорка не се постигне, в сила остават старите правила.

 

Лекарският съюз иска оставката на Цеков от началото на годината заради няколко нови методики, по които НЗОК плаща за медицински изделия, на болниците и по които се отпускат направления. Въпреки че касата ревизира част от тях и върна миналогодишните методики, недоволството на лекарския съюз остава.

 

“Системният отказ на д-р Цеков за предоставяне на информация води до несигурност в системата, до неяснота за финансовото състояние на институцията, дори поражда слухове за липсата на достатъчно средства и възможността да спре разплащането с изпълнителите през последното тримесечие на годината. За последните дни в централата на БЛС постъпиха десетки писма от болнични мениджъри, които сигнализират за закъснели плащания“, посочват от съсловната организация.

 

От съюза посочват, че има цялостен нормативен хаос в болничния сектор и при тази обстановка, преговорите са безсмислени и обречени на неуспех, поради стила и метода на работа на управителя.

Споделяне

Още по темата

Още от България