Здравният министър поиска от патриарха църквата да подкрепи донорството

Здравният министър поиска от патриарха църквата да подкрепи донорството

Българската православна църква да насърчи и подкрепи донорството на органи при настъпила мозъчна смърт, за да могат хората, които чакат за трансплантация, да получат шанс да живеят. За това настоя здравният министър Кирил Ананиев в сряда на среща с патриарх Неофит в сградата на Софийска митрополия.

Двамата са обсъдили ситуацията с липсата на достатъчно донори.

Ананиев съобщи, че в момента в листата на чакащите за трансплантация български граждани са 1137 души, като най-голям е броят на чакащите за трансплантация на бъбрек – 1024. За да получат всички тези хора шанс да продължат да живеят, е необходима обществена съпричастност, заяви Ананиев и посочи, че трябва да се работи за преодоляване на предубежденията и преосмисляне на донорството като начин да се помогне на ближния.

Затова Министерството на здравеопазването търси подкрепата и на Българската православна църква, която да призове миряните да бъдат съпричастни с чакащите за трансплантация и техните семейства.

От своя страна Негово Светейшество патриарх Неофит е запознал министъра с позицията на Светия Синод по отношение на трансплантацията на органи и донорството. Ананиев е пое ангажимент към Негово Светейшество патриарх Неофит и писмено да отправи молбата си до Светия Синод, която ще бъде разгледана по време на предстоящата зимна сесия, съобщават от здравното министерство.

Ананиев е информирал патриарха и за всички мерки, които Министерството на здравеопазването е предприело за решаване на проблема, сред които са Национална програма за развитие на донорството и Пътна карта към нея, работа с координаторите по места и развиване на трансплантационната мрежа в страната. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?