Здравният министър поиска приоритетно разследване на нападения над медици

МЗ призовава гражданите и “най-вече ромската общност“ да проявяват уважение към лекарите

Здравният министър поиска приоритетно разследване на нападения над медици

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изпрати до главния прокурор доклад с два случая на насилие над медици от последните дни и поиска да се осигури приоритетно разследване по тях. В единия случай става въпрос за нападение над фелдшерка от Спешна помощ в Горна Оряховица, а в другия за нападната лекарка от Центъра по хемодиализа във великотърновската болница.

Заради случая с битата фелдшерка от майка на болно бебе лекарите от Спешна помощ в Горна Оряховица са готови да напуснат колективно. Скандалът възникнал след като майката на бебето, което трябвало да бъде транспортирано с линейка от спешното отделение на болницата в Горна Оряховица до Велико Търново, се ядосала, че фелдшерката тряснала врата под носа ѝ. 35-годишната жена от ромски произход започнала да удря фелдшерката с телефон по лицето.

При втория случай двама мъже и една жена, също от ромски произход, са нападнали медицински екип в центъра по хемодиализа на великотърновската болница. Инцидентът станал във вторник следобед, когато екип бил повикани по спешност да реанимира възрастна жена в тежко състояние в резултат на диабет. Докато лекарите се опитвали да спасят жената, близките ѝ нахлули в центъра по хемодиализа в болницата и започнали да се саморазправят с медиците.
 
Те отправяли закани и заплахи към лекарите и заплашвали, че няма да ги пуснат да излязат живи от там. Въпреки усилията на лекарите, възрастната пациентка е починала, което още повече ожесточило близките ѝ. На мястото веднага били повикани охранители и екип на полицията, които се наложило със сила да изведат нападателите.

“Министерството на здравеопазването остро осъжда посегателството спрямо медицински специалисти и се обръща към всички български граждани и най-вече към представителите на ромската общност с апел да проявяват уважение и разбиране към високоотговорната и често пъти животоспасяваща работа на медиците“, се казва в съобщение на министерството.

Настояването на министъра на здравеопазването е разследванията по тези два случая, както и по всеки друг случай на агресия срещу медицински специалист при изпълнение на служебните му задължения, да бъдат проведени по реда на бързо производство.

Сигналът на Ананиев е на основание подписаното споразумение за сътрудничество и взаимодействие между прокуратурата и Министерството на здравеопазването. Предмет на споразумението е създаването на организация за незабавна реакция при престъпления срещу медици.

Още в края на 2017 г. във връзка с увеличаващия се брой на нападенията и проявената агресия спрямо медици, главният прокурор издаде заповед до окръжните прокурори и градския прокурор на София за създаване на организация за незабавна реакция при установена агресия над медицински специалисти по време на изпълнение на служебните им задължения.

С декларация в подкрепа на медицинското съсловие излезе и Българският лекарски съюз, който осъди нападенията.

“Съсловната организация осъжда всяка форма на физическа и вербална агресия над медицински лица. Случилото се е поредната проява на осъдително и неприемливо отношение към представители на лекарското съсловие. Недопустимо е медиците да стават заложници на собственото си призвание и докато се борят да спасят поредния човешки живот, да бъдат принуждавани да защитават своя собствен”, се посочва в позицията на БЛС, подписана от председателя на организацията д-р Иван Маджаров.

“Важно е да бъде създаден работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, за да може спокойно да изпълняват задълженията си. Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в лечебните заведения, защото там не е мястото за саморазправа и насилие”, заявява Маджаров.

Български лекарския съюз е готов да предприеме всички възможни действия в тази посока и ще направи всичко по силите си, за да се увери, че законовият интрументариум ще сложи край на това грубо и неоправдано отношение към всички медицински лица, уверява председателят на БЛС.

“Всеки от нас трябва да осъзнае жертвогoтовността на представителите на медицинското съсловие и да уважава ежедневните грижи, които те полагат за пациентите, трудейки се неуморно и изпълнявайки задълженията си професионално, дори и в трудните условия на работа, в които са поставени”, пише още в позицията.

“БЛС апелира към всички да бъдем по-човечни един към друг и да оценяваме труда на ближния”, завършва становището.

Споделяне

Още по темата

Още от България