Здравният министър предлага удължаване на извънредното положение с още 2 месеца

Националният оперативен щаб за Covid-19 няма да се възстановява, защото не е необходим, смята Стойчо Кацаров

Здравният министър предлага удължаване на извънредното положение с още 2 месеца

Здравният министър Стойчо Кацаров съобщи, че ще предложи удължаване на извънредното положение с още два месеца, за да могат да се взимат мерки срещу коронавируса. Към момента България е в извънредно положение до края на май.

Служебният министър на здравеопазването няма намерение да възстановява Националния оперативен щаб (НОЩ) за коронавируса, който се председателстваше от ген. Венцеслав Мутафчийски.

"Щабът е закрит още средата на април, той не съществува. Не трябва да го има, той не е необходимза управление на кризата", каза Стойчо Кацаров пред бТВ.

Той заяви, че Националният оперативен щаб е бил назначен да дава съвети на предишния премиер, пресконференции, включително и нощни, за да съобщава лошите новини, които премиерът и здравният министър не искат да казват.

Стойчо Кацаров каза още, че няма нужда от НОЩ, защото има "огромен екип от хора" и освен това получава съвети отвсякъде. "Има достатъчно експерти, достатъчно органи. Те имат отговорността", каза здравният министър.

Без ваксиниране нова вълна на Covid-19 у нас е много вероятна

Според Кацаров у нас няма достоверни данни, на базата на които да се прецени колко сме близо до колективен имунитет.

Той е възложил да се проведе широкомащабно епидемично проучване, което да ориентира Министерството на здравеопазването колко души в България са се срещнали с вируса.

Здравният министър предупреди, че кризата с коронавируса не е отминала.

"Намаляването на броя на заразените се дължи на това, че времето е такова, хората са навън, а и премина последната вълна. Повечето експерти очакват, че без масово ваксиниране, есента ни очаква нова вълна. Не искам никого да плаша, но ако не се ваксинират хората, това е много вероятно", каза Кацаров.

Той коментира още, че едва ли новооткритият вариант на коронавируса у нас ще "обърне картината".

Зелените коридори

С последната си заповед служебният здравен министър разпореди приоритетно да се ваксинират хората над 60-годишна възраст. Последваха критики от неговия предшественик Костадин Ангелов.

Стойчо Кацаров смята, че на тях не трябва да се обръща особено внимание, защото Костадин Ангелов вече е "в предизборна кампания".

"Аз казах, че 20% от хората над 60 г. са ваксинирани до този момент. Всъщност процентът е около 16. От тази група всички останали са в риск. С втора доза са още по-малко - 5%", каза Кацаров.

"За мен е важно да се ваксинират възрастните хора. Не отстъпвам и на сантиметър от това. Готов бях да отида до край и да кажа "само възрастните и никой друг", допълни той.

Стойчо Кацаров се надява да се ваксинират повече хора от третата възраст, защото 80% от починалите са над 60 години. "Ако искаме да намалим тези ужасяващи показатели на смъртността е от ключово значение тези хора да се ваксинират", каза здравният министър.

Кадрови промени

Здравният министър каза, че със сигурност ще има кадрови промени в здравните структури. Отказа да съобщи имена, защото "този въпрос не се решава по телевизиите". "Искам да запазя достойнството на всеки един", каза Кацаров.

Той допълни, че "този, който си върши добре работата, може да бъде спокоен, а този, който не я върши - не трябва да бъде спокоен".

Споделяне

Още от Коронавирус

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?