Здравният министър предложен за орден „Стара планина”

Кабинетът предлага на президента да награди с орден „Стара планина” първа степен проф. д-р Радослав Гайдарски за заслуги към българското здравеопазване като лекар и водещ хирург в страната и по повод 70 години от рождението му, съобщи в четвъртък правителствената пресслужба.  

Проф. Гайдарски е роден на 25 декември 1937 г. в с. Градец, Видинска област. Завършва медицина във ВМИ – София през 1962 г. Той е изтъкнат хирург и водещо име в чернодробната, жлъчната и панкреатичната хирургия, с много добра оперативна практика, се казва в мотивите за решението на правителството.

Проф. Гайдарски е дългогодишен университетски преподавател и автор на учебник по пропедевтика на хирургическите болести и над 170 научни публикации. Предложението е подкрепено от Българското хирургическо дружество.

Като министър на здравеопазването той е един от най-критикуваните членове на правителството както от страна на опозицията и съсловните организации в бранша, така и от среди в БСП - партията, която го издигна на поста.  

Споделяне

Още от България