Здравният министър препоръча на болниците да изплащат лекарствата до 90 дни

В инструкция до болниците министърът на здравеопазването им препоръчва да се разплащат изцяло за получените лекарства до 90 дни след доставката им, съобщиха в четвъртък от ведомството на Славчо Богоев.

Министър Богоев препоръчва на болниците в договорите за доставка на лекарства да записват два срока за тяхното заплащане - 20% от стойността на доставката в срок до 20 дни след представянето на предвидените в договора документи, а останалите 80% да се издължат в рамките на 45 до 90 дни, колкото е обичайният падежен период.

Досега в действащите договори се е допускало офериране на срок за разплащане от над 365 дни, което е затруднявало търговците на едро, уточняват от министерството. Оттам допълват, че с инструкцията Богоев изпълнявал поети ангажименти към производителите и дистрибутори на лекарства.

В началото на май един от най-големите дистрибутори на лекарства на едро - Търговска лига, заплаши да спре доставките на лекарства за болниците заради натрупаните от тях дългове. Последваха срещи със здравното министерство и взаимни обвинения между фирмата и министъра за причината за напрежението, колко точно са дължимите средства и т.н. Въпреки че една от браншовите организации обяви, че може да поеме доставките при спиране на Търговска лига, всички търговци на едро се оплакаха, че болниците бавят с по година и повече издължаването си и обвиниха за проблемите финансиращите ги органи - министерството и здравната каса.

От министерството на здравеопазването уточниха, че новите условия при провеждането на обществени поръчки за доставка на лекарства не се отнасят за вече подписани от болниците договори.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?