Здравният министър: Решението на КС няма да засегне болниците

Болниците няма да пострадат от решението на Конституционния съд (КС), каза пред журналисти в четвъртък здравният министър Радослав Гайдарски.

Той коментира решението на съда, с което се отменя част от Закона за бюджета на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК), внасяща промяна в Закона за здравно осигуряване. Става дума за члена, който регламентира, че ако до края на 2006 година не се подпише рамков договор, в сила остава старият, а касата еднолично определя обемите и цените на медицинските услуги.

По думите на Гайдарски решението няма да се отрази негативно на лечебните заведения и те ще получат пълния размер на средствата, предвидени за тях.

Преди ден от касата също обещаха, че постановлението на КС няма да се отрази на работата на институцията. Оттам припомниха, че в момента действа поправка в Закона за здравно осигуряване, която разписва същото като отменения член.

От опозицията обаче възразиха, че след решението на съда договорите на касата с болниците и личните лекари трябва да се обявят за нищожни, а преговорите със съсловните организации да се възобновят.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов определи решението на КС като справедливо и за пореден път обвини НЗОК в системни закононарушения.

Все още обаче няма яснота какво точно следва оттук нататък, като и депутатите, и юристите на засегнатите страни продължават да мислят какво следва от становището на съда.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?