Здравният министър се разбра с депутати за ръст в парите на доболничната помощ

Здравният министър се разбра с депутати за ръст в парите на доболничната помощ

Допълнителни 27 млн. лева за извънболничната помощ да бъдат предвидени в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина за сметка на по-малък резерв за непревидени и неотложни разходи. За това са се разбрали на среща в сряда здравният министър Кирил Ананиев и депутати от управляващата коалиция от ГЕРБ и Обединените патриоти.

Със 7 млн. лв. повече ще са средствата за първичната извънболнична помощ за 2018 г., със 7 млн. лв. ще е увеличението за специализираната извънболнична помощ, с 3 млн. лв. ще е по-голям бюджетът за медикодиагностичните дейности и с 10 млн. лв. повече ще са средствата за стоматологична дейност.

Увеличаването на парите за извънболничната помощ беше сред основните искания и на съсловната лекарска организация и сдружението на общопрактикуващите лекари.

“Представителите на Патриотичния фронт имаха няколко предложения, които бяха направили между първо и второ четене. Изложих какви са нашите мотиви. Нямаме противоречия с групата на Патриотичния фронт.“, посочи след срещата здравният министър.

Ананиев уточни, че средствата ще дойдат от резерва, като в никакъв случай в момента не трябва да се намаляват парите за други дейности като болничната помощ или лекарства.

Така резервът на касата от 114.5 млн. лева, който догодина ще е едва 3% вместо досегашните 10%, ще изтънее допълнително заради новите предложения.

Здравният министър коментира, че междуведомствената работна група, която се занимава с ТЕЛК е към края на своята работа и до дни ще излезе с предложение, което ще бъде представено на ръководството на Министерството на здравеопазването. 

Споделяне

Още по темата

Още от България