Здравният министър се съмнява в подчинения му медицински одит

Здравният министър Стефан Константинов се усъмни в проверка на подчинената му агенция “Медицински одит“ след оплакване на болничен директор, стана ясно в четвъртък. Работата на одитната агенция е да прави планови и тематични проверки в болничните заведения за спазването на медицинските стандарти и по сигнали на пациенти или по повод възникнали проблеми.

Константинов обяви, че здравното министерство започва проверка на работата на агенцията, добила известност като “медицинска полиция“. Причината е, че той се съмнява в обективността на извършена от одита проверка в болница “Свети Иван Рилски“.

Скандал, в дъното на който стоят финансови интереси, разтресе университетската болница “Свети Иван Рилски“ през октомври, след като лекарите от клиниката по неврохирургия се вдигнаха на протест и поискаха смяната на директора на болницата Дечо Дечев.

Първоначално от клиниката обявиха, че ще протестират заради безпричинно намалените през последните месеци заплати, но последваха взаимни обвинения между неврохирурзите и

Дечев за интереси при покупката на медицински консумативи. Освен това лекарите се оплакаха, че в операционните има камери, които заснемат пациентите по време на операция. Дечев пък обясни, че по този начин контролира персонала на неврохирургията, който според него извършвал нарушения.

В крайна сметка проверката на медицинския одит констатира нарушения, за които болницата ще бъде глобена. Според директора ѝ Дечев обаче докладът на одитната агенция е манипулиран. В него не били отчетени нарушения като това, че пациентите са били подвеждани да си плащат за избор на екип, а впоследствие са били оперирани от други лекари. На това обвинение от неврохирургията обаче отговориха, че е обичайно операцията да бъде започвана от едни лекари, а водещият хирург да влиза само за същинската част. По думите на Дечев пациенти са били в състояние на командно дишане часове наред, без да стартира операцията. Според Дечев всичко това не било отразено в доклада на одита като манипулацията била извършена със съгласието на ръководителя на агенцията Златица Петрова.

"Аз ще искам обяснения от управляващия тази агенция. Тази агенция е да дава съвети, да показва слабостите и да налага санкции, а не води собствени политики и да решава кое да прикрие и кое не", каза министърът.

На въпрос дали одобрява пациентите да бъдат наблюдавани с камери, министър Константинов заяви: "Разберете, че е важно за сигурността на пациента да има камери в коридорите, включително и в операционните. Въпросът е, че пациентите трябва да бъдат информирани и да знаят, да имат избор. Ако кажат, че изрично не искат да бъдат наблюдавани, това тяхно желание трябва да се уважава".

Споделяне

Още по темата

Още от България

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?