Здравният министър се съмнява в подчинения му медицински одит

Здравният министър Стефан Константинов се усъмни в проверка на подчинената му агенция “Медицински одит“ след оплакване на болничен директор, стана ясно в четвъртък. Работата на одитната агенция е да прави планови и тематични проверки в болничните заведения за спазването на медицинските стандарти и по сигнали на пациенти или по повод възникнали проблеми.

Константинов обяви, че здравното министерство започва проверка на работата на агенцията, добила известност като “медицинска полиция“. Причината е, че той се съмнява в обективността на извършена от одита проверка в болница “Свети Иван Рилски“.

Скандал, в дъното на който стоят финансови интереси, разтресе университетската болница “Свети Иван Рилски“ през октомври, след като лекарите от клиниката по неврохирургия се вдигнаха на протест и поискаха смяната на директора на болницата Дечо Дечев.

Първоначално от клиниката обявиха, че ще протестират заради безпричинно намалените през последните месеци заплати, но последваха взаимни обвинения между неврохирурзите и

Дечев за интереси при покупката на медицински консумативи. Освен това лекарите се оплакаха, че в операционните има камери, които заснемат пациентите по време на операция. Дечев пък обясни, че по този начин контролира персонала на неврохирургията, който според него извършвал нарушения.

В крайна сметка проверката на медицинския одит констатира нарушения, за които болницата ще бъде глобена. Според директора ѝ Дечев обаче докладът на одитната агенция е манипулиран. В него не били отчетени нарушения като това, че пациентите са били подвеждани да си плащат за избор на екип, а впоследствие са били оперирани от други лекари. На това обвинение от неврохирургията обаче отговориха, че е обичайно операцията да бъде започвана от едни лекари, а водещият хирург да влиза само за същинската част. По думите на Дечев пациенти са били в състояние на командно дишане часове наред, без да стартира операцията. Според Дечев всичко това не било отразено в доклада на одита като манипулацията била извършена със съгласието на ръководителя на агенцията Златица Петрова.

"Аз ще искам обяснения от управляващия тази агенция. Тази агенция е да дава съвети, да показва слабостите и да налага санкции, а не води собствени политики и да решава кое да прикрие и кое не", каза министърът.

На въпрос дали одобрява пациентите да бъдат наблюдавани с камери, министър Константинов заяви: "Разберете, че е важно за сигурността на пациента да има камери в коридорите, включително и в операционните. Въпросът е, че пациентите трябва да бъдат информирани и да знаят, да имат избор. Ако кажат, че изрично не искат да бъдат наблюдавани, това тяхно желание трябва да се уважава".

Споделяне

Още по темата

Още от България