Здравният министър се зарече да не допусне лекарски протести

Таня Андреева, сн. БГНЕС

Болниците ще получат всичко за заработената си дейност през 2013 г. Много е вероятно по- малък процент от 100% да бъде заплатен до края на годината и от бюджета за следващата година да бъде покрита разликата. Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева пред Нова телевизия в неделя по повод липсата на средства в бюджета на Националната здравно-осигурителна каса за разплащане с болниците, която се очаква да се навакса с все още несъбрани от Националната агенция по приходите здравни вноски.

 

"Ще навлезем в 2014-а със 100 милиона повече от досегашните средства на НЗОК. Не допускам, че ще се връщат пациенти. Старая се да не се намесвам в работата на НЗОК, твърде дълго хората се месеха в работата ѝ. Дълбоко се надявам, че на 15 ноември няма да има протест на лекарите. Няма да го допуснем”, заяви Андреева.

 

По думите ѝ в в момента се реализира насочено събиране на здравни вноски от НАП, за да могат всички средства, които успеят да съберат, да влязат в лечебните заведения.

 

Андреева коментира, че ще настоява Здравната каса да бъде обществена институция. Тя допълни, че вече има разработени стъпки за промяна, които ще стартират от началото на следващата година.

 

Болниците станаха в пъти повече от реалните потребности на пациентите. Тази система беше фактически неуправлявана, и това доведе до този предизвестен край, коментира здравният министър. Според нея големите болници също са в тежко положение. "Много усилия бяха хвърлени да се фалират университетски болници. Дано не е било умишлено, а да е било заради неправилно управление. В противен случай такова действие граничи с липса на здрав разум”, посочи Андреева.

 

Тя коментира още, че разчита на здравия разум на лекарите в парламента да се вземе правилното решение и да не се отменя забраната за пушене в заведенията, което било "отвратителна идея", за която няма политическо решение.

 

"Ако бъде либерализиран закона смятам, че трябва да се поиска вето, а не да подаваме оставки. То може да бъде наложено от президента. Здравето не е популизъм", заяви здравният министър.

 

Тя изрази и притеснението си от решението на депутатите от миналата седмица да се въведе известяване с кратко текстово съобщение до тел. 112 при спешна нужда. "Може да се стигне до злоупотреби със системата. Вносителят е депутат от БСП, но това не е съгласувано с мен. Най-неразрешимият проблем за здравеопазването е липсата на идеи", посочи тя.

 

На въпрос за проточилия се конкурс за директор на болница "Шейново", където Андреева бе изпълняващ длъжността до преди да стане министър, тя каза, че ''твърде дълго Столичната община се подиграва с болница "Шейново", това положение рефлектира върху всички - и лекари, и пациенти''.

Споделяне

Още от България