Здравният министър ще иска гражданство за иранския доктор, който лекува Исперих

На д-р Абдулах Заргар е отказана натурализация заради присъда през 2016 г.

Доктор Абдулах Заргар на работното си място

Здравният министър проф. Костадин Ангелов ще съдейства на иранеца д-р Абдулах Заргар да получи българско гражданство за заслуги. Това съобщи "Сега", като се позова на свои източници в Министерството на здравеопазването. За това настояват с петиция над 1000 души от Исперих, където д-р Заргар е управител на болницата. Той заема поста "до конкурс" от 2013 г.

Това няма да е първият опит лекарят да получи българско гражданство. През 2015 г. здравният министър е предложил д-р Заргар да получи гражданство, но година по-късно молбата му е отхвърлена. Причината е, че лекарят е осъждан, се казва в отговор на Министерството на правосъдието до кмета на Исперих Белгин Шукри, които д-р Заргар предостави на "Сега".

Той разказа, че е осъден през 2004 г. на година и половина условно с 3-години изпитателен срок за това, че не е декларирал 29 000 долара на влизане в България. По закон ако в изпитателния срок осъденият не е извършил друго престъпление, заради което трябва да изтърпи наказанието си, той се реабилитира по право. Реабилитацията заличава осъждането и отменя за в бъдеще последиците, които законите свързват със самото осъждане, освен ако в някое отношение със закон или указ е установено противното, казва още Наказателният кодекс.

Това означава, че когато през 2015 г. министърът е поискал д-р Заргар да получи гражданство, то би следвало той да е бил реабилитиран. Д-р Заргар показа и документ от МВР, че към ноември 2019 г. за него няма данни в масивите на силовото министерство да е разследван или осъждан.

От Министерството на правосъдието не са отговорили на въпросите на "Сега" за присъдата и реабилитацията на д-р Заргар, тъй като става въпрос за лични данни. Оттам са утчнили , че информацията в Централното бюро "Съдимост" се актуализира постоянно съобразно законовите предпоставки.

По принцип всеки може да получи българско гражданство по натурализация, ако отговаря едновременно на следните условия: да е пълнолетен, да има разрешение за постоянно пребиваване от преди поне 5 години, да не е осъждан и срещу него да не се води дело, освен ако е реабилитиран, да има доход или занятие, което му дава възможност да се издържа в страната, да владее български, да е освободено от досегашното си гражданство.

Доктор Заргар не може да изпълнипоследното изискване - да се откаже от досегашното си гражданство, тъй като в Иран няма процедура по освобождаване от гражданство. Затова и опцията за него е да стане българин по заслуги.

За тази хипотеза законът казва, че гражданство може да бъде дадено и на лице, което не отговоря на условията, ако България има интерес от натурализацията му, или ако лицето има особени заслуги към страната в обществената и икономическата сфера, в областта на науката, технологията, културата или спорта, казва още законът.

Министерството на здравеопазването са пратили на д-р Заргар писмо да им представи документи, за да бъде задвижена процедурата. От него се иска да изпрати свидетелство за съдимост от страната, чийто гражданин е, свидетелство за съдимост от България и документ от прокуратурата, че срещу него няма висящи дела. Д-р Заргар обясни, че предстои да се свърже с посолството на Иран, но допусна, че трудно ще се сдобие със свидетелство за съдимост от там. Той твърди, че още през 2015 г. е предоставил всички документи, които има от Иран, на здравното министерство.

Въпросът с гражданството на д-р Заргар излезе отново на дневен ред, тъй като без него той не може да остане начело на болницата в Исперих. Лекарят не може да участва в конкурса за поста, тъй като едно от законовите изискванията за заемане на длъжността е да е български граждани или граждани на Европейския съюз, на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Швейцария.

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен обяви във Фейсбук, че от миналото лято води кореспонденция по казуса с Министерството на здравеопазването.

"Смятам, че са безспорни заслугите му за финансовото стабилизиране на лечебното заведение, за привличане на медицински специалисти и пациенти от други области, както и за модернизацията на болницата и оборудването и със съвременна апаратура. До дни ще проведа и лична среща с проф. д-р Ангелов по темата, защото оттеглянето на специалист като д-р Заргар ще бъде сериозна загуба за местната общност", пише Хюсмен. Според него министърът се е ангажирал неофициално да стартира процедурата по натурализацията на лекаря.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?