Здравният министър ще определи с наредба реда за абортите

Министърът на здравеопазването ще определя условията за трайно отнемане на способността за репродукция, реши днес Народното събрание, което прие на второ четене текстове от законопроекта за здравето. Здравният министър ще определя и условията и реда за извършване на изкуствен аборт и критериите за жизнеспособност на плода, както и задълженията на медицинските специалисти при съмнение за аборт, извършен извън разпоредбите на закона, приеха депутатите.

В пленарна зала депутатът от ОДС Димитър Игнатов заяви, че Министерството на здравеопазването не е орган, който може да определи критериите за жизнеспособност на плода. Според Игнатов наредбата, регламентираща извършването на изкуствени аборти и критериите за жизнеспособност на плода трябва да бъде приемана от Висшия медицински съвет.

Васил Паница от ОДС заяви, че в наредбата не трябва от бъдат определяни критериите за жизнеспособност на плода, защото те са еднакви във всички страни. Заместник-министърът на здравеопазването Петко Салчев обясни, че и в сега действащия здравен закон критериите се определят от министъра. Критериите за жизнеспособност на плода са различни за всяка страна, допълни Салчев.

Народното събрание не прие предложението на Лъчезар Тошев от СДС в закона за здравето да бъде разписана забрана за умишлено предизвикване на аборт с цел донорство на органи, тъкани и клетки. В пленарна зала в подкрепа на разпоредбата се изказа Теодора Литрова, която заяви, че е изненадана от факта, че здравната комисия не е предложила текста, защото той дава възможност България да заеме категорична позиция по въпроса.

Споделяне

Още от България