Здравният министър ще отсява болничните директори по финансовата дисциплина

Николай Петров е решен да се справи с износа на лекарства, е-здравеопазването и медицинските изделия

Здравният министър ще отсява болничните директори по финансовата дисциплина

Здравният министър Николай Петров обяви в петък, че не е дошъл на поста с идеята да уволнява болнични директори, но ще наложи строга финансова рамка и ще държи да се спазва.

“Който влезе в нея, значи е добър ръководител, с останалите ще се разделим", коментира Петров пред БНТ. Той допълни, че ще е безкомпромисен към всички директори, сключили неизгодни за болниците договори.

“Така са ме гледали и мен, затова съм избран за министър“, коментирай той, визирайки опита си като директор на ВМА, където успя да стопи многомилионните дългове на болницата за две години.

Като свои приоритети Петров обяви по-справедливото остойностяване на медицинските дейности, справяне с проблемите с износа на лекарства, заради което у нас има липси, както и с шоковите цени на медицински изделия, които пациентите плащат от джоба си. Петров е поредният здравен министър, който се захваща с въвеждането на електронно здравепозване.

Нередности в болницата в Ловеч отиват в прокуратурата

Като пример за лошо управление Петров даде болницата в Ловеч и посочи, че случаят ще бъде даден на прокуратурата. Той уточни, че след спешна проверка на място е установено, че лечебното заведение има натрупани дългове, запорирани сметки, напускащ персонал и дори неработеща аптека.

Причината според министъра е, че от години в болницата е работела и частна структура (подобно на дългогодишната практика във ВМА бел. ред.), която вместо да е под наем и да има сключен договор със здравната каса е имала договор с болницата, а тя със здравната каса.

Така финансирането за болницата е било делено с частната структура, а това по думите на министъра е довело до тежката ситуация в лечебното заведение. В момента здравното министерство изготвя екшън план за спасяването на болницата.

Петров вижда “известно залитане“ в онкологията

По повод обвинението срещу шефа на онкологията Валентин Ангелов, който беше обвинен в неизгодни сделки за лекарства и освободен от поста, Петров заяви, че е бил изненадан от случилото се. Той не се ангажира с коментар докато не се запознае с детайлите.

"Изненада ме обвинението срещу д-р Ангелов. Аз имах среща с него преди няколко дни, той също е анестезиолог. Имахме коректен колегиален разговор. Той очакваше такова действие, но аз вътрешно нямах чувството, че ще се стигне дотам", каза здравният министър по повод обвинението срещу шефа на онкологията.

Министърът уточни, че е говорил с него преди да му повдигнат обвинение. "Той си подаде оставката, което е достойна постъпка. Ако всичко е така - това е недопустимо", добави Петров.

Заместникът по лечебната част д-р Панайот Куртев ще поеме онкоболницата, докато се проведе конкурс и се назначи титуляр.

Петров коментира и високия разход на болниците за онколекарства, както и постоянно увеличаващите се нови болници, специализирани в онколечението, като посочи, че според него "има известно залитане в тази посока".

Замяната на клиничните пътеки “не е панацея“

Здравният министър има амбицията да въведе по-справедливо остойностяване на медицинските дейности, тъй като е общоизвестно, че сега някои клинични пътеки са силно недофинансирани за сметка на други, които се оказват печеливши.

Попитан, дали ще се пристъпи към замяна на клиничните пътеки с друг модел – диагностично свързаните групи (ДСГ), Петров коментира, че ДСГ не са панацея. Той посочи, че по данни на експерти, ако се работи коректно, с ДСГ медицинските дейности ще се оскъпят с 30%. Петров посочи, че при този модел също са възможни злоупотреби, тоест приоритетът трябва да е върху контрола и гарантирането на коректността.

Срещу износа на лекарства и ценовия шок при медицинските изделия

Петров даде заявка да реши проблема с т.нар паралелен износ на лекарства, при който по различни схеми те се изнасят за страни от Западна Европа, за да бъдат продадени по-скъпо, което формира дефицит на медикаменти у нас. Български експерти предстои да отидат в Испания, за да проучат как страната се е справила с този проблем.

По повод липсата на регламент и високите цени на медицинските изделия, за които пациентите са принудени да доплащат хиляди левове от джоба си, министърът обяви, че решението е повече публичност и прозрачност, като се осигури информация за техните цени в Европа. По думите му така пациентите ще могат да направят информиран избор.

Пореден министър поема щафетата за е-здравеопазване

Друг приоритет на Петров ще бъде въвеждането на електронна здравна карта и електронно здравно досие, като по думите му, за електронизацията на здравеопазването до момента “не е направено много“.

Петров каза още, че експерти от Световната здравна организация ще консултират българските власти за съдържанието на природен уран във водата. Той уточни, че е поискал мнението на Световната здравна организация, за да има малко повече спокойствие и доверие сред населението. Министърът ще настоява експертите да посетят на място засегнатите региони.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?